Japoński gulasz wołowy

Japoński gulasz wołowy

Łatwy przepis na gulasz z wołowiny z ziemniakami.

Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od polskiego gulaszu wołowego, ale jest równie pożywny i sycący. Może być podawany jako samodzielne danie lub w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu. Japoński gulasz z wołowiny, zwłaszcza z pręgi wolowej smakuje doskonale także z makaronem. Ten prosty przepis na gulasz wołowy nie wymaga zbyt wiele pracy, a wszystkie niezbędne przyprawy są bez problemu dostępne w Polsce. To zarazem najszybszy przepis na gulasz w mięsa wołowego, jaki znam. Japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Czasami doprawiam go także oryginalną japońską mieszanką shichimi togarashi zwaną też przyprawą siedmiu smaków. W skład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa.

japonski-gulasz-wolowy

Gulasz wołowy nikujaga

  • około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej,
  • około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g)
  • 1 duża  marchewka
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sake (lub czystej wódki)
  • 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku
  • pół pęczka szczypiorku lub innej zieleniny
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia  
  • opcjonalnie duża szczypta shichimi togarashi lub płatków chili do smaku
Uwaga: składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu zwłaszcza japońskiej, chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata
 

Japoński gulasz wołowy przepis

1. Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę,  cebulę w półplasterki, a wołowinę w jak najcieńsze plasterki. Jeśli chcesz uzyskać bardzo cienkie plasterki, to najlepiej zamrozić wołowinę i kroić zmrożone mięso.

2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso na dość dużym ogniu, do czasu aż zbrązowieje. 

3. Do mięsa dodaję cebulę i często mieszając, smażę kolejne 5-7 minut. Dorzucam pokrojoną  marchewkę i ziemniaki lub bataty, wlewam bulion i gotuję na średnim ogniu około 15-20 minut.

4. Następnie dodaję przyprawy, mieszam i gotuję kolejne 15 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. 

Spodobał Ci się przepis na japoński gulasz wołowy nikujaga ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

japonski-gulasz-wolowy
Japoński gulasz wołowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: