Tortilla przepis

Tortilla przepis

Domowa tortilla z mąki pszennej najlepszy przepis.

Tortilla przepis, który jest prostszy niż myślisz. Najlepsza domowa tortilla z mąki pszennej będzie gotowa w kilkanaście minut. Aż trudno uwierzyć, że tortilla przepis, który dziś poznasz jest tak łatwy. Pszenne placki tortilla właśnie dlatego zyskały taką popularność. Tortillę możesz przygotować nawet jeśli nie masz miksera, ale bardzo ważne jest, aby ciasto na tortille trochę odpoczęło po wyrobieniu. Na tym etapie ciasto na tortille przypomina przepis na ciasto na pierogi. Meksykańska tortilla jest idealna do przygotowania enchiladas, miękkich tacos (przepis), burritos, quesadillas i wrapów. Nam bardzo smakuje opiekana tortilla z pysznym nadzieniem z pasty paprykowej, sera i warzyw, ale tortilla jest bardzo uniwersalnym wypiekiem. Możesz ją przygotować na tysiące sposobów. Tortilla przepis, który warto sobie zapisać. 

Tortilla jest podstawowym składnikiem wielu kultowych meksykańskich potraw, takich jak tacos, nachos, enchiladas czy burrito. Ze względu na swój niepowtarzalny smak i konsystencję tortille są jednymi z najpopularniejszych artykułów spożywczych na świecie.

tortilla-przepis
Tortilla najlepszy przepis na placki z mąki pszennej. Meksykańska tortilla pszenna jest idealna do przygotowania enchiladas, tacos, burritos, quesadillas i wrapów.

Tortilla przepis

moja szklanka ma 250 ml pojemności.

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450) to około 290-300 g,
  • 3/4 łyżeczki soli, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju o neutralnym smaku lub roztopionego masła,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • opcjonalnie 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Tortilla przepis na meksykańskie tortille z mąki pszennej

1. Wsyp mąkę i ewentualnie proszek do pieczenia do miski. Sól rozpuść we wrzącej wodzie. Do mąki wlej tłuszcz (olej, oliwę lub masło) i wymieszaj. Dodaj wrzącą osoloną wodę i natychmiast wymieszaj.

2.  Wyrabiaj ciasto na tortille, ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż będzie miękkie i elastyczne.  

3. Wyłóż ciasto na tortille na minimalnie podsypaną mąką stolnicę i podziel na 10-12 równych porcji. Uformuj każdy kawałek w kulkę i spłaszcz dłonią. Przykryj spłaszczone kulki ciasta lekko wilgotną ściereczką kuchenną i pozostaw na co najmniej 15 minut (maksymalnie do 2 godzin) żeby ciasto odpoczęło. 

4. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Rozwałkuj  kawałek ciasta na jak najcieńszy okrągły placek  i od razy piecz na patelni przez 30-60 sekund. Tortilla jest gotowa, gdy na powierzchni pojawią się brązowe plamki. Jeśli tortilla rumieni się zbyt szybko, zmniejsz nieco ogień. Odwróć tortillę na drugą stronę i piecz przez 15-20 sekund. Zazwyczaj robię to w ten sposób, że rozwałkowuję jedną tortillę, a następnie, gdy się piecze, rozwałkowuję następną tortillę.

5. Zdejmij tortillę z patelni i przełóż do zamykanego pojemnika, dzięki temu tortille pozostaną miękkie. Po wystudzeniu przechowuj w hermetycznie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 24 godziny lub w lodówce do 1 tygodnia. Aby zamrozić, oddziel tortille papierem pergaminowym i umieść w woreczku strunowym przed umieszczeniem w zamrażarce.

Tortilla przepis, który warto znać – zapisz lub udostępnij

Spodobała Ci się domowa tortilla przepis z placki z mąki pszennej? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
tortilla-przepis

Opiekana tortilla przepis

  • 4 tortille
  • 3 łyżki pasty paprykowej, u nas turecka pasta paprykowa biber salcasi 
  • ulubiony ser żółty tul twardy ser solankowy starty na tarce o grubych oczkach
  • 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
  • ulubione zioła
  • garść rukoli

Przekrój każdą tortillę na pół i posmaruj po jednej stronie pastą paprykową. Ułóż ser, paski papryki, rukolę i posyp ziołami. Złóż połówki tortille i opiekaj, aż się zrumienią. Nasze tortille upiekłam na wymiennych wkładach w gofrownicy. Były pyszne, gorące i super chrupiące.

Co to jest tortilla

Tortilla  to cienki, okrągły przaśny płaski chleb pierwotnie wykonany z mączki kukurydzianej, a współcześnie także z mąki pszennej. Wytworzone przez rdzenną ludność Mezoameryki na długo przed kolonizacją, tortille są podstawą kuchni tego regionu. Tortille kukurydziane znane są już od 500 roku p.n.e. i są najstarszą odmianą tortilli. Kiedy Europejczycy wprowadzili uprawę pszenicy na kontynent amerykański zaczęto wypiekać tortille pszenne. 

Tortille z mąki pszennej powstały w północnym regionie Meksyku. Zwykle zawierają  olej lub smalec, sól, często środki spulchniające, takie jak proszek do pieczenia.  Tortille z mąki pszennej są powszechnie używane w potrawach takich jak burrito, tacos i fajitas. Oba rodzaje tortilli uznawane są w Meksyku za danie narodowe. Pod koniec XIX wieku powstały pierwsze mechaniczne urządzenia do robienia tortilli, zwane prasami do tortilli.

tortilla-przepis
Tortilla przepis.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: