Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Kuchnia meksykańskiego południa.


Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia teksasko-meksykańska), która charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym lub bardzo pikantnym smakiem. Jej niekwestionowaną królową są papryczki chili dodawane (w różnej postaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów.

Przed włożeniem do tortilli lub tacos nadzienia możecie, ale to już moja sugestia, ułożyć na spód plasterek łatwo topiącego się sera - w ten sposób powstanie... quesadilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  mogą być świetnym dopełnieniem każdego przyjęcia, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych. Autorem przepisu jest światowej klasy szef kuchni - Gary Evans .

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos lub tortilla z pikantnym grillowanym kurczakiem

  • około 600 g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Do podania
  • 8 tortilli lub 12 tacos
  • 2 awokado pokrojone w plasterki
  • gałązki kolendry lub pietruszki, 
  • pokrojone w plasterki rzodkiewki 
  • pokrojona w cienkie paski papryka
Ps. Dobrej jakości wędzoną paprykę można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić tacos lub tortillę z pikantnym grillowanym kurczakiem

1. Rozgrzej patelnię do średniej temperatury. Do miski włóż pozbawione skóry i kości mięso z kurczaka, cebulę, olej, sos Tabasco, mieszankę przypraw, całość wymieszaj.

2. Smaż cebulę i kurczaka przez około 6-7 minut z każdej strony.

3. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na 5 minut, żeby lekko przestygł. Pokrój mięso na małe kawałki.

4. Napełnij tacos lub tortille pokrojonym mięsem, plastrami awokado, gałązkami kolendry, rzodkiewkami w plasterkach i paskami papryki. Tortille zwiń w rulon i pokrój na mniejsze porcje na jeden kęs.


Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: