TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Kuchnia meksykańskiego południa.


Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia teksasko-meksykańska), która charakteryzuje się wyrazistym, pikantnym lub bardzo pikantnym smakiem. Jej niekwestionowaną królową są papryczki chili dodawane (w różnej postaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów.

Przed włożeniem do tortilli lub tacos nadzienia możecie, ale to już moja sugestia, ułożyć na spód plasterek łatwo topiącego się sera - w ten sposób powstanie... quesadilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem  mogą być świetnym dopełnieniem każdego przyjęcia, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych. Autorem przepisu jest światowej klasy szef kuchni - Gary Evans .

Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem
Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Tacos lub tortilla z pikantnym grillowanym kurczakiem

  • około 600 g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Do podania
  • 8 tortilli lub 12 tacos
  • 2 awokado pokrojone w plasterki
  • gałązki kolendry lub pietruszki, 
  • pokrojone w plasterki rzodkiewki 
  • pokrojona w cienkie paski papryka
Ps. Dobrej jakości wędzoną paprykę można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

Jak zrobić tacos lub tortillę z pikantnym grillowanym kurczakiem

1. Rozgrzej patelnię do średniej temperatury. Do miski włóż pozbawione skóry i kości mięso z kurczaka, cebulę, olej, sos Tabasco, mieszankę przypraw, całość wymieszaj.

2. Smaż cebulę i kurczaka przez około 6-7 minut z każdej strony.

3. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na 5 minut, żeby lekko przestygł. Pokrój mięso na małe kawałki.

4. Napełnij tacos lub tortille pokrojonym mięsem, plastrami awokado, gałązkami kolendry, rzodkiewkami w plasterkach i paskami papryki. Tortille zwiń w rulon i pokrój na mniejsze porcje na jeden kęs.


Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem

Komentarze