Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Przepis na zupę z cebuli karmelizowanej na maśle.

Zupa cebulowa krem przepis na zupę z cebuli karmelizowanej na maśle i oliwie z oliwek. Zupa cebulowa krem nazywana też zupą pijaków, to prawdziwy filar francuskiej tradycji kulinarnej. Gotuje się szybciej niż francuska zupa cebulowa, nie wymaga zapiekania zupy w piekarniku i jest niesamowicie pyszna. Zapach świeżo smażonej cebuli sprawia, że robimy się głodni, więc gdy tylko zaczynamy gotować tę kremową zupę cebulową, z niecierpliwością czekamy aż będzie gotowa. Jednym z najważniejszych składników przepisu na zupę cebulową krem jest dobry rosół – sama lubię go gotować, ale jeśli nie masz czasu możesz użyć gotowego bulionu wołowego. Ta elegancka i wykwintna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się jako przystawka albo danie główne. W rzeczywistości przepis na zupę cebulową krem jest bardzo prosty, a ten krem z cebuli można przygotować wcześniej. 

Lekko pikantna zupa cebulowa krem z białej lub żółtej cebuli i kilku ogólnodostępnych składników jest pożywna i rozgrzewająca, takiej właśnie zupy potrzebujesz o tej porze roku. Domowa zupa z cebuli karmelizowanej na maśle ma mnóstwo smaku, zwłaszcza jeśli podasz ją z aromatycznymi, chrupiącymi grzankami z serem.

Jeśli lubisz kuchnię francuską to koniecznie zapisz sobie na jesień ten przepis francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix – jest absolutnie pyszna.

zupa-cebulowa-krem
Zupa cebulowa krem przepis na francuską zupę z cebuli karmelizowanej na maśle i oliwie z oliwek. Krem z cebuli nazywany zupą pijaków podawaj chrupiącymi grzankami z serem.

Cebulowa zupa pijaków

Zupa cebulowa krem zyskała reputację „zupy pijaków” (po francusku la soupe des ivrognes) ponieważ doskonale maskuje zapach spożytego wina i mocnego alkoholu, nawet po wypiciu ich w dużej ilości. 

Zupa cebulowa ma też polski akcent. Król Stanisław Leszczyński, którego uznawano za wybitnego smakosza, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej ukochanej córki Marii z królem Ludwikiem XV, ponieważ koniecznie chciał poznać przepis na zupę cebulową przyrządzaną przez szefa kuchni w gospodzie La Pomme d'Or.

zupa-cebulowa-krem
Ta elegancka i wykwintna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się jako przystawka albo danie główne.

Zupa cebulowa krem przepis

O francuskiej zupie cebulowej słyszał chyba każdy, ale jeśli chcesz prawdziwej uczty, spróbuj tej zupy cebulowej krem, która rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce.

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 1 kg żółtej cebuli (waga po obraniu, to około 5-6 dużych cebul),to najzwyklejsza cebula, którą kupisz w każdym sklepie spożywczym,
  • 2 ząbki czosnku obrane i posiekane,
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka mąki pszennej albo 2 ziemniaki do zagęszczenia zupy,
  • 1 litr bulionu wołowego lub bulionu warzywnego albo wody w mniej wykwintnej wersji, można zastąpić dobrej jakości bulionem wołowym lub warzywnym w kostce,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
  • dodatkowo około 100 g twardego żółtego sera np. ser Gruyère lub ser Comte albo ser typu Parmezan
  • pokrojona na kromki bagietka.

zupa-cebulowa-krem

Najlepsza zupa cebulowa krem

1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. 

2. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i masło na średnim ogniu, następnie dodaj cebulę, wymieszaj, zmniejsz płomień i podsmażaj aż cebula się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Zajmuje to około 30-40 minut i trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przypalić cebuli. 

3. Na około 2 minuty przed końcem smażenia cebuli dodaj posiekany czosnek. Od tej chwili trzeba dość często mieszać.

4. Jeśli chcesz zagęścić zupę, to posyp cebulę mąką, wymieszaj i smaż często mieszając przez 1 minutę. Mąka jest dodatkiem opcjonalnym.

Jeżeli wolisz zagęszczać zupy w inny sposób niż mąką, to po dodaniu bulionu wrzuć do zupy dwa pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Zmieni to nieco smak, ale zupa będzie równie pyszna.
5. Wlej wino, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Zajmuje to około 4-5 minut. Dodaj bulion i gotuj bez przykrycia przez kolejne 20 minut. 

6. Gdy zupa cebulowa się gotuje przygotuj grzanki. Wystarczy pokrojoną bagietkę posypać startym serem Gruyère albo serem typu Parmezan i zapiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej, aż ser się rozpuści.

7. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a następnie zblenduj na gładki krem. Zupa cebulowa krem najlepiej smakuje z grzankami zapieczonymi z serem.

Udostępnij przepis na zupę cebulową krem

Zasmakowała Ci nasza najlepsza zupa cebulowa krem? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

zupa-cebulowa-krem

Najlepsza francuska zupa – zupa cebulowa

Zupa cebulowa krem nieodparcie kojarzy się z Francją i francuską zupą cebulową. Oryginalna francuska zupa cebulowa soupe à l’oignon nie jest blendowana na zupę krem, ale zapiekana z grzankami i serem i to jedyna różnica z powyższym przepisem. Zupy cebulowe były znane od czasów rzymskich, a we Francji zyskały popularność w średniowieczu. Najbardziej znana współcześnie wersja francuskiej zupy cebulowej pochodzi z połowy XIX wieku. Przez długi czas zupa cebulowa była daniem przede wszystkim najbiedniejszych, gdyż główny składnik – cebula była tania i łatwa w uprawie.

Przepisy na zupę cebulową są bardzo zróżnicowane, ale wspólną cechą większości przepisów jest powolne podsmażanie pokrojonej cebuli na maśle, oleju lub smalcu, aż zmięknie i stanie się złocista.

Zupa cebulowa, bardzo podobna do francuskiej soupe à l’oignon popularna jest także we Włoszech i Niemczech, gdzie zabiela się ją śmietaną albo zagęszcza zasmażką z mąki. Nieco mniej znana jest arabska zupa cebulowa cherbah, która składa się z papryki, pomidorów i czosnku, pokrojonych i smażonych razem z cebulą. Zupę gotuje się na bulionie mięsnym i doprawia czarnym pieprzem, solą, świeżą miętą i sokiem z cytryny, a na koniec zagęszcza się żółtkiem jaja.

zupa-cebulowa-krem

Składniki zupy cebulowej

Podstawą zupy cebulowej jest oczywiście cebula i dobry bulion, najlepiej wołowy. Nie możemy jednak zapomnieć o dodatkach, takich jak wino i ser.

  • Cebula – to podstawa, najlepiej sprawdzą się łagodne odmiany żółtej lub białej cebuli.
  • Masło – nie ma dania francuskiego bez dobrego masła. Nie używaj do tej zupy miksów masła i oleju, to nie zadziała.
  • Wino białe – nadaje zupie bardzo delikatną kwaskową nutę i doskonale uzupełnia smak zupy. Polecam białego wytrawnego lub półwytrawnego Rieslinga.
  • Bulion wołowy –  jest bazą zupy cebulowej. Najlepszy będzie oczywiście długo gotowany domowy rosół wołowy, ale jeśli wolisz wegetariańską zupę cebulową, możesz także użyć bulionu warzywnego.
  • Ser – aromatyczny Gruyère lub ser Comte, albo inny twardy ser dojrzewający nadają zupie cebulowej mocny, wyrazisty smak.
zupa-cebulowa-krem
Zupa cebulowa krem.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: