Wołowina w sosie własnym
Duszona wołowina we własnym sosie – bardzo prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny
Wołowina w sosie własnym to danie, którego reklamować nie trzeba, chociaż nie zrobisz go w piętnaście minut. Duszona wołowina zrazowa, krzyżowa albo świeca wołowa wymagają odrobinę cierpliwości. Dla nas niepodważalną zaletą jest to, że dobre kruche mięso wołowe nie potrzebuje wymyślnych dodatków – wystarczy cebula, sól i pieprz, a i tak duszona lub pieczona wołowina będzie wyrazista w smaku i przede wszystkim zdrowa.
Smakiem pieczonej wołowiny można się zachwycić, ale naszym zdaniem duszona wołowina jest jeszcze lepsza.Wołowina w sosie własnym – składniki
Kawałki lub plastry mięsa wołowego powinny być w miarę równej grubości.
750 g dobrego, kruchego mięsa wołowego, (np. wołowina zrazowa górna, krzyżowa, rozbratel albo świeca wołowa),
3-4 łyżki oleju do smażenia,
1 duża cebula,
bulion wołowy lub woda, około 350-500 ml,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie śmietana 18%, żeby zabielić sos (wystarczą 2-3 łyżki).
Jak zrobić wołowinę w sosie własnym przepis krok po kroku
Pamiętaj, że mięso wołowe solimy dopiero na sam koniec przyrządzania.
Przygotowanie i podsmażanie wołowiny. Pokrój mięso na kawałki o grubości 2–3 cm. Każdy plaster mięsa wołowego posyp z obu stron mielonym pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej – powinien być dobrze gorący. Połóż jeden kawałek mięsa i smaż go przez chwilę z jednej strony, zanim dołożysz kolejny. Nie wrzucaj wszystkiego naraz – jeśli mięsa będzie za dużo, zacznie puszczać sok i zamiast się smażyć, zacznie się gotować. Gdy plastry mięsa wołowego ładnie się zrumienią z obu stron, zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
Podsmażanie cebuli. Kiedy mięso się smaży, drobno posiekaj cebulę. Na patelni po mięsie podsmaż cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia – na ostatnią minutę – możesz dodać też drobno posiekany czosnek, żeby dodać więcej aromatu.
Duszenie mięsa. Na patelnię wlej bulion wołowy (lub wodę), zamieszaj i krótko zagotuj. Dodaj podsmażone plastry mięsa wołowego, nałóż pokrywkę i duś na małym ogniu przez około 70-120 minut. Czas duszenia wołowiny zależy od tego, jakiego mięsa użyłaś.
Zagęszczanie sosu. W małej miseczce połącz 1 łyżkę mąki pszennej (albo mąki ziemniaczanej) z kilkoma łyżkami zimnej wody i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Przelej ją do garnka z mięsem i od razu dokładnie zamieszaj. Gotuj całość jeszcze około dwóch minut, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie możesz zaprawić sos śmietaną 18%
Z czym podawać? Duszoną w sosie własnym lub pieczoną wołowinę podawaj z ziemniakami, lub kaszą gryczaną.
Udostępnij przepis na wołowinę w sosie własnym
Podoba Ci się nasz sprawdzony przepis na wołowinę duszoną we własnym sosie? Zostaw komentarz, udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Duszona wołowina z wolnowaru przepis
Mięso i cebulę przygotuj tak, jak w przepisie powyżej. Po podsmażeniu włóż wszystkie składniki do wolnowaru, dodaj 1 duży liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 posiekane ząbki czosnku. Opcjonalnie możesz dodać małą gałązkę świeżych ziół. Wlej bulion wołowy (lub wodę) i ustaw czas wolnowarzenia.
Czas duszenia wołowiny w wolnowarze: (wołowina górna zrazowa lub krzyżowa).
tryb Low – 7–8 godzin
tryb High – 5–6 godzin
Świecę wołową dusimy około 1 godziny krócej.
Dokładny czas zależy od rodzaju użytego mięsa, Osobiście nie przepadam za mięsem, które się całkowicie rozpada, więc wybieram krótszy czas. Sos można zagęścić tak, jak w przepisie powyżej, ale przedłużając czas wolnowarzenia o 30 minut. Dodatkowo można go doprawić sosem sojowym lub maggi.
Główny składnik wołowina – jaka jest najlepsza na bitki wołowe, gulasz i na pieczoną wołowinę?
Podstawą dań, takich jak bitki wołowe, gulasz czy wołowina w sosie własnym jest dobry kawałek mięsa. Nie musisz kupować najdroższego, na gulasz wystarczy pręga wołowa. Najlepsze bitki wołowe zrobisz z mięsa z udźca (wołowina górna zrazowa lub krzyżowa), a do przepisu na wołowinę w sosie własnym wykorzystaj rozbratel, krzyżową, wołowinę zrazową lub świecę wołową. Do smażenia i pieczenia najlepszy jest antrykot lub rostbef. Pieczoną wołowinę zrobić w możesz tradycyjnie w piekarniku lub w multicookerze.
Co to jest świeca wołowa, czyli polędwica rzeźnika?
Świeca wołowa przez długi czas była pilnie strzeżonym sekretem rzeźników – zamiast trafiać na ladę sklepową, często lądowała na ich własnych stołach. Świeca wołowa jest niesamowicie smaczna – to wyjątkowo delikatne, kruche mięso wołowe pochodzi z dość niepozornego miejsca, bo z części przepony krowy.
We Francji, świeca wołowa, znana jako „onglet”, jest bardzo ceniona przez szefów kuchni za soczystość. W Polsce jest mało znana, ale można ją kupić w dobrych sklepach mięsnych. My zazwyczaj zamawiany na stronie steki.pl
Stek rzeźnika czy pieczona wołowina w sosie własnym? Co zrobić ze świecy wołowej?
To mięso świetnie sprawdza się jako stek – zwany nawet „stekiem rzeźnika”, ale pasuje też do dań w stylu azjatyckim z makaronem i pikantnymi dodatkami. My często wykorzystujemy świecę do przygotowania wołowiny w sosie własnym albo grzybowym. Sos grzybowy świetnie komponuje się też ze smakiem pieczonej wołowiny.
Czas duszenia mięsa wołowego
Minimalny czas duszenia to 60-75 minut (jeśli przygotowujesz średniej grubości plastry mięsa wołowego), ale zazwyczaj trwa to dłużej, nawet do 2 godzin. W dużej mierze czas duszenia zależy od tego, jaki kawałek mięsa wybrałaś. Dlatego najbardziej lubię przyrządzać duszoną wołowinę w wolnowarze. Wkładam mięso na noc, ustawiam czas i poziom grzania, a rano budzi mnie zapach obiadu.
Wołowina w sosie własnym? Nie kombinuj – wystarczy cebula, czosnek, sól, pieprz i cierpliwość
Jeśli chcesz, żeby duszona wołowina naprawdę miała smak, nie musisz wydawać fortuny na dodatki. Podstawowe przyprawy, cebula, czosnek i ewentualnie grzyby w zupełności wystarczą. Najważniejsze, żeby główny składnik wołowina była dobrej jakości.
Wołowina w sosie własnym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych