Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami |
Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego twarogu (dobrze sprawdza się twaróg sernikowy z "wiaderka")
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych albo 6 małych jajek
- 90 g miękkiego masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (a jeszcze lepiej ekstraktu waniliowego)
- rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy)
- szczypta soli
- opcjonalnie polewa czekoladowa
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy.
Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają serniki, jeśli zamiast dodawać oddzielnie żółtka i pianę z białek, do ucieranego z cukrem masła będziemy dodawać kolejno całe jajka.
Mam nadzieję, że ten Sernik wiedeński z rodzynkami będzie Wam smakował
Sernik wiedeński z rodzynkami |
Sernik wiedeński z rodzynkami |
Wygląda bardzo ładnie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/
Dziękujemy :)
UsuńPysznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :)
UsuńŚlinka cieknie! U mnie już królewski wystawiony z piekarnika. Przyznam, że wiedeńskiego jeszcze nie robiła. Patrząc na efekt powyżej... chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Wiedeński jest delikatniejszy, bardziej puszysty.
UsuńUwielbiam sernik wiedeński! A ten przepis wydaje się idealny!
OdpowiedzUsuńOn jest idealny :)
UsuńUwielbiam serniki w każdej formie. Jeśli robię sama dodaję mąkę krupczatkę wtedy jest bardziej puszysty.
OdpowiedzUsuńCzy mąkę krupczatkę dajesz zamiast pszennej+ziemniaczana,czy tylko krupczatka.Jeżeli tak to jaką ilość?
UsuńA jakiś przepis na polewę czekoladową nie chce kupować gotowej ?
OdpowiedzUsuńIdealna polewa czekoladowa,sprawdzona wielokrotnie;
Usuń100 g masła- pół kostki
100 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60
Jeśli masło całkowicie się roztopiło,to możesz je już zdjąć z palnika.
Do rondelka z gorącym,ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady.Polecam.
Dzięki serdeczne za podpowiedź :)
UsuńJuż mam ślinotok♥️
OdpowiedzUsuńNie dziwi mnie to, ten sernik jest pyszny :)
UsuńZrobię w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam :)
UsuńSernik zrobiony w 20min i pieczony przez 70 min
OdpowiedzUsuńWyszedl tak ze na drugi dzien wracajac z pracy zostaly tylko okruszki... polecam.
Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńWitam czy można jakoś zastąpić mąkę ziemniaczana? I czy jest konieczna?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić budyniem śmietankowym
UsuńA czy można to zrobić z mniejsza ilością jajek?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac budyn smietankowy, lub waniliowy?
OdpowiedzUsuńTak, może zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem
UsuńUwielbiam SERNIKI Super ciacho
OdpowiedzUsuń