1/02/2017

Sernik wiedeński z rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami nie jest ciastem dietetycznym, ale za to nad wyraz smacznym. Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy i na wystawne przyjęcie.

Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego twarogu (dobrze sprawdza się twaróg sernikowy z "wiaderka")
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych albo 6 małych jajek
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (a jeszcze lepiej ekstraktu waniliowego)
  • rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy)
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie polewa czekoladowa
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,  połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy.
Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają serniki, jeśli zamiast dodawać oddzielnie żółtka i pianę z białek, do ucieranego z cukrem masła będziemy dodawać kolejno całe jajka.
Mam nadzieję, że ten Sernik wiedeński z rodzynkami będzie Wam smakował
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ładnie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie! U mnie już królewski wystawiony z piekarnika. Przyznam, że wiedeńskiego jeszcze nie robiła. Patrząc na efekt powyżej... chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Wiedeński jest delikatniejszy, bardziej puszysty.

      Usuń
  3. Uwielbiam sernik wiedeński! A ten przepis wydaje się idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki w każdej formie. Jeśli robię sama dodaję mąkę krupczatkę wtedy jest bardziej puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mąkę krupczatkę dajesz zamiast pszennej+ziemniaczana,czy tylko krupczatka.Jeżeli tak to jaką ilość?

      Usuń
  5. A jakiś przepis na polewę czekoladową nie chce kupować gotowej ?

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger