TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Rozwiązanie konkursu "Gotuj z Wielbłądami" i wygraj nóż szefa kuchni Zwilling Pure

Stek okazał się najwyraźniej męską specjalnością. Odkąd prowadzimy bloga w żadnym z dotychczasowych konkursów nie otrzymaliśmy tak dużej ilości odpowiedzi o mężczyzn.
Nie oznacza to bynajmniej, że Panie nie przesłały przepisów na swoje ulubione steki :)
Najchętniej nagrodzilibyśmy wszystkich, ale jak to już bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden z został nim Autor przepisu na stek skropiony koniakiem.
Wypróbowaliśmy dzisiaj - jest wyśmienity
Wszystkim życzymy smacznego, a zwycięzcę prosimy o kontakt mailowy

Składniki: - proporcje na dwie osoby, przepis z niewielką naszą modyfikacją
  • 2 steki wołowe po około 300-350 g każdy
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 ml śmietana 12 %,
  • koniak,
  • 2-3 łyżki oliwy (użyliśmy oleju)
  • kilka świeżych borowików  (użyliśmy mrożonych)
  • natka pietruszki.
Przygotowanie steku wg Gabriela:
Rozgrzać olej na patelni, rozgnieść nie łuskane ząbki czosnku i wrzucić na patelnię, gdy czosnek się lekko przysmaży kładziemy stek, w zależności jak kto lubi przysmażamy kilka minut z jednej i drugiej strony. Wcześniej na patelni przysmażamy pokrojone borowiki. Gdy stek się usmaży gasimy ogień, skrapiamy stek niewielką ilością koniaku i znowu zapalamy ogień, gdy koniak wyparuje na patelnię wlewamy pół szklanki śmietany, dodajemy wcześniej przesmażone borowiki i mieszamy,po 2-3 minutach stek z powstałym sosem przekładamy na talerz i możemy posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego.Pozdrawiam Gabriel

Komentarze