Piernik żydowski lekach

Piernik żydowski lekach

- tradycyjne ciasto miodowe


Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani długiego czasu dojrzewania. Można go zrobić nawet bez miksera i na dzień lub dwa przed świętami.
Lekach - piernik na ostatnią chwilę, wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę lub pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci.

Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity.
Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser po obiedzie. Pachnący tajemniczą wonią korzennych przypraw, z dużą ilością migdałów lub orzechów zawsze błyskawicznie znika ze stołu.

Piernik-zydowski-lekach
Piernik żydowski lekach - Cztery Fajery

Piernik żydowski lekach - składniki

- proporcje na dwie keksówki o wymiarach 30x10 cm
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • pół szklanki drobnego brązowego cukru   
  • 1 łyżka sody     
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia     
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru     
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej    
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu albo kwiatu muszkatołowca
  • około 1 szklanki orzechów włoskich lub migdałów albo ich mieszanka
  • 1 i 1/4 szklanki płynnego miodu
  • opcjonalnie 2 łyżki stołowe melasy z karobu - można ją kupić m.in. w tureckisklep.pl
  • 1 szklanka soku jabłkowego     
  • 4 łyżki rumu (można zastąpić koniakiem lub brandy)
  • 4 jajka rozbełtane
  • 5 łyżek oleju 
  • opcjonalnie pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub rodzynek
  • dodatkowo masło i mąka do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia 
Uwaga: Zamiast goździków, imbiru gałki muszkatołowej i kwiatu muszkatołowca lub kardamonu można dodać 2-3 łyżki przyprawy do pierników.
W wersji wegańskiej można pominąć jajka, zwiększając o 50 ml ilość soku jabłkowego i o 3 łyżki ilość oleju

Piernik-zydowski-lekach

Piernik żydowski lekach- przepis

Orzechy i migdały prażę na suchej patelni przez około 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać aromat, a następnie drobno siekam ręcznie lub w rozdrabniaczu.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni, grzałka góra - dół.
W misie miksera mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, czyli oba rodzaje mąki, mielone migdały lub orzechy włoskie, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
W drugiej misce mieszam łyżką miód, sok jabłkowy i rum do chwili aż miód się rozpuści.
Do suchych składników dodaję olej, rozbełtane jajka i mieszaninę miodową.
Miksuję na najniższych obrotach, do czasu aż składniki się połączą.
Formę do pieczenia natłuszczam masłem i obsypuję mąką.
Ciasto piernikowe przelewam do formy i piekę na drugiej półce od dołu przez około 45 do 55 minut, do tzw.  suchego patyczka.
Upieczony piernik wyjmuję z piekarnika i czekam aż ostygnie. Zimny zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiam na 24 godziny chłodne miejsce, aby dojrzał.
Ten piernik można kroić i przekładać powidłami dopiero po upływie doby od chwili upieczenia. 

Ciekawostki o piernikach

Ciasto miodowe lekach, znane pod nazwą piernik żydowski należy do najstarszych ciast na świecie. Podobne ciasta pieczono w Chinach, starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce piernik żydowski jest popularny w województwie lubelskim, zwłaszcza w okolicach Włodawy, gdzie w okresie 20-lecia międzywojennego Żydzi stanowili około 60% ludności. W 2010 roku piernik żydowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Pierwsze ciasta miodowe trafiły do Europy dzięki armeńskim mnichom prawdopodobnie około 1000 roku i rozprzestrzeniły się po całym kontynencie za sprawą żydowskich kupców. Już w średniowieczu pierniki były popularnym podarunkiem dla ukochanej osoby. Często traktowano je także jako lekarstwo na niestrawność. W Polsce pierniki zaczęto piec około XIII wieku.
Piernik żydowski lakech, zgodnie z tradycją, jest podawany na święta Rosz Haszana - żydowski Nowy Rok i Szawuot czyli Święto Zbiorów, ale też na ważne uroczystości rodzinne. Ma symbolizować nadzieję na dostatni rok i słodkie życie.
Większość dostępnych w polskiej wersji językowej receptur bazuje na wywodzącym się z Austrii przepisie na piernik żydowski z dodatkiem kawy. Ja zdecydowałam się na przepis zbliżony do francuskiego le pain d'épices z dodatkiem mąki żytniej.
Wigilijny piernik po żydowsku z mąką żytnią jest moim zdaniem smaczniejszy.

Żydowski 5780 rok rozpoczął się we wrześniu, mimo to składamy Wam choć spóźnione, to płynące z głębi serca życzenia słodkiego Nowego Roku!

Piernik-zydowski-lekach
Piernik żydowski lekach

Komentarze

  1. uwielbiam pierniki w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ten piernik z powidłami śliwkowymi. Ale piekę go czasami na święta, na zmianę z innymi piernikami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go piekłam jeszcze mieszkając w KSA, nasi sąsiedzi go uwielbiali - właśnie ze względu na dodatek karobu :)

      Usuń
  3. Fajnie. Taki piernik last minute :) lubię takie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Za piernikiem jakoś specjalnie nie gonię. Jednak nadchodzące święta są takim czasem, kiedy piernik musi być. Chętnie wykorzystam Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, lubię takie przepisy, które skrywają w sobie coś innego, od tego co jemy na co dzień :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, jeśli tylko mam czas, dodawać też choćby króciutki rys historyczny do przepisów, wywodzących się z kuchni innych narodów. W Polsce większość osób bazuje na przepisie z dodatkiem kawy, ja wybrałam - jak widzisz - nieco mniej znany u nas wariant. Warto zrobić ten piernik - jest przepyszny

      Usuń
  6. Melasę z karobu trzeba dodać czy można ja czymś zastąpić? Kusi mnie, żeby "popełnić" ten piernik, ale nie chcę specjalnie zamawiać tego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melasa dodaje karmelowy posmak i serdecznie ją polecam, ale możesz ją pominąć.
      Ja bardzo często używam melasy jako dodatku do pieczywa i ciast.

      Usuń
  7. Jestem pod wrażeniem ♥️♥️♥️ kolejna cudowna propozycja na okres świąteczny! Pozdrawiam cieplutko!♥️

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Ja nie daję soku jabłkowego i też samodzielnie mieszam przyprawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: