TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Kurkuma z mlekiem na odporność

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą - to indyjski eliksir zdrowia. Jego głównymi składnikami są kurkuma i mleko, najczęściej kokosowe. Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i podobnie jak czarci pazur łagodzi bóle reumatyczne. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Cenne dla zdrowia właściwości ma także wchodzący w skład złotego mleka miód, który wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza mikroelementy.
Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem kiedy jesteśmy zziębnięci i zmęczeni. Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej piję je wieczorem. Być może to autosugestia, ale łatwiej mi zasnąć po wypiciu mleka z kurkumą i miodem.

Golden-milk-ajurwedyjskie-zlote-mleko
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - Cztery Fajery

Złote mleko, podobnie jak orkisz ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, choć do najsmaczniejszych nie należy,  stąd w przepisie dodatek miodu. Golden milk wykazuje m.in. działanie
  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • podnosi odporność
  • łagodzi bóle stawów
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga trawienie
  • działa przeciwnowotworowo

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko przepis

  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 1 goździk
  • 1 łyżka miodu lub do smaku

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko przepis

Dokładnie wymieszać i podgrzać przez około 10 minut wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu)  nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić przez sitko, poczekać, aż złote mleko nieco przestygnie i dosłodzić do smaku miodem.


Golden-milk-ajurwedyjskie-zlote-mleko
Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje  nie zastąpią wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Nawet najlepsze suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety. Zdjęcia Osha Key.

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Komentarze

  1. Bardzo lubię i piję ten napój od kilku lat. Wzbogacam go jeszcze pieprzem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
    Uwielbiam jego kolory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kardamonu do złotego mleka nie dodaję, ale casami doprawiam szczyptą kashmiri chili

      Usuń
  2. Złote mleko to doskonały środek uodparniający i wzmacniający podczas przeziębień. Muszą z nim jednak uważać osoby uczulone na salicylany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, moim zdaniem, jeśli chodzi o skuteczność można go porównać tylko z ognistym cydrem

      Usuń
  3. Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie przepisu :) na pewno wykorzystam i zrobię niebawem, w tym okresie idealna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooch! jak ja to lubię! :D jedyne mleko na ciepło, którym mogę się zapijać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakuje raczej średnio, ale przynajmniej nie choruję

      Usuń
  5. Nigdy nie byłam fanką takich przepisów 😕 ale jeżeli to komuś pomaga to tylko się cieszyć!♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy stosuje takie preparaty, jakie uznaje za najlepsze dla siebie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych