Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko
Kurkuma z mlekiem na odporność
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą - to indyjski eliksir zdrowia. Jego głównymi składnikami są kurkuma i mleko, najczęściej kokosowe. Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i podobnie jak czarci pazur łagodzi bóle reumatyczne. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Cenne dla zdrowia właściwości ma także wchodzący w skład złotego mleka miód, który wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza mikroelementy.
Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem kiedy jesteśmy
zziębnięci i zmęczeni. Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej piję je wieczorem. Być może to autosugestia, ale łatwiej mi zasnąć po wypiciu mleka z kurkumą i miodem.
Złote mleko, podobnie jak orkisz ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, choć do najsmaczniejszych nie należy, stąd w przepisie dodatek miodu. Golden milk wykazuje m.in. działanie
- przeciwzapalne
- przeciwutleniające
- podnosi odporność
- łagodzi bóle stawów
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga trawienie
- działa przeciwnowotworowo
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko przepis
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego
- duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 goździk
- 1 łyżka miodu lub do smaku
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko przepis
Dokładnie wymieszać i podgrzać przez około 10 minut wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić przez sitko, poczekać, aż złote mleko nieco przestygnie i dosłodzić do smaku miodem.
Bardzo lubię i piję ten napój od kilku lat. Wzbogacam go jeszcze pieprzem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jego kolory.
Kardamonu do złotego mleka nie dodaję, ale casami doprawiam szczyptą kashmiri chili
UsuńZłote mleko to doskonały środek uodparniający i wzmacniający podczas przeziębień. Muszą z nim jednak uważać osoby uczulone na salicylany.
OdpowiedzUsuńZgadza się, moim zdaniem, jeśli chodzi o skuteczność można go porównać tylko z ognistym cydrem
UsuńDawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie przepisu :) na pewno wykorzystam i zrobię niebawem, w tym okresie idealna propozycja!
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie. Na zdrowie :)
Usuńooooch! jak ja to lubię! :D jedyne mleko na ciepło, którym mogę się zapijać bez końca :)
OdpowiedzUsuńMnie smakuje raczej średnio, ale przynajmniej nie choruję
UsuńNigdy nie byłam fanką takich przepisów 😕 ale jeżeli to komuś pomaga to tylko się cieszyć!♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńKażdy stosuje takie preparaty, jakie uznaje za najlepsze dla siebie.
Usuń