Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

 - kurkuma z mlekiem na odporność


Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą - to indyjski eliksir zdrowia. Jego głównymi składnikami są kurkuma i mleko, najczęściej kokosowe. Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i podobnie jak czarci pazur łagodzi bóle reumatyczne. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Cenne dla zdrowia właściwości ma także wchodzący w skład złotego mleka miód, który wzmacnia układ odpornościowy i dostarcza mikroelementy.

Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem kiedy jesteśmy zziębnięci i zmęczeni. Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej piję je wieczorem. Być może to autosugestia, ale łatwiej mi zasnąć po wypiciu mleka z kurkumą i miodem.

Golden-milk-ajurwedyjskie-zlote-mleko
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - Cztery Fajery

Złote mleko ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, choć do najsmaczniejszych nie należy,  stąd w przepisie dodatek miodu. Golden milk wykazuje m.in. działanie
  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające
  • podnosi odporność
  • łagodzi bóle stawów
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga trawienie
  • działa przeciwnowotworowo

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - składniki

  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 1 goździk
  • 1 łyżka miodu lub do smaku

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko - przepis

Dokładnie wymieszać i podgrzać przez około 10 minut wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu)  nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić przez sitko, poczekać, aż złote mleko nieco przestygnie i dosłodzić do smaku miodem.

Golden-milk-ajurwedyjskie-zlote-mleko
Uwaga! Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje  nie zastąpią wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Nawet najlepsze suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety. Zdjęcia Osha Key.

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko

Komentarze

  1. Bardzo lubię i piję ten napój od kilku lat. Wzbogacam go jeszcze pieprzem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
    Uwielbiam jego kolory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kardamonu do złotego mleka nie dodaję, ale casami doprawiam szczyptą kashmiri chili

      Usuń
  2. Złote mleko to doskonały środek uodparniający i wzmacniający podczas przeziębień. Muszą z nim jednak uważać osoby uczulone na salicylany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, moim zdaniem, jeśli chodzi o skuteczność można go porównać tylko z ognistym cydrem

      Usuń
  3. Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie przepisu :) na pewno wykorzystam i zrobię niebawem, w tym okresie idealna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooch! jak ja to lubię! :D jedyne mleko na ciepło, którym mogę się zapijać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie smakuje raczej średnio, ale przynajmniej nie choruję

      Usuń
  5. Nigdy nie byłam fanką takich przepisów 😕 ale jeżeli to komuś pomaga to tylko się cieszyć!♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy stosuje takie preparaty, jakie uznaje za najlepsze dla siebie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: