1/26/2021

Gnocchi ziemniaczane

Gnocchi ziemniaczane

włoskie kluski z ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Gnocchi ziemniaczane przepis na gnocchi di patate, włoskie kluski z ugotowanych ziemniaków, przygotowane zgodnie z oryginalną recepturą. Gnocchi z ziemniaków bardzo przypominają polskie kopytka. Chociaż są od nich mniejsze, to zasada jest taka sama - im mniej mąki, tym smaczniejsze gnocchi (czytaj: nioki). Gnocchi ziemniaczane można zamrozić i przechowywać około 3-4 miesięcy.

Gnocchi ziemniaczane, po włosku gnocchi di patate, to przepis podstawowy i zarazem najbardziej znany. W zależności od regionu Włoch możesz też spotkać przepisy zawierające wśród składników puree warzywne m.in. z dyni, szpinak, zioła czy ser ricotta. Gnocchi możesz podawać ugotowane i polane sosem, upieczone lub usmażone. 

gnocchi-ziemniaczane
Podstawowy przepis na gnocchi ziemniaczane, włoskie kluseczki z ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Gnocchi ziemniaczane 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • około 125 do 150 g mąki pszennej plus mąka do podsypania, najlepsza jest włoska mąka typ 00
  • 1 bardzo małe jajko, dobrze rozbełtane 
  • pół łyżeczki soli 
    • potrzebna też będzie praska do ziemniaków albo maszynka do mielenia mięsa oraz widelec lub deska do gnocchi.

Przepis na gnocchi ziemniaczane

1. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinkach, zajmie to w zależności od wielkości ziemniaków około 35-45 minut. Dzięki gotowaniu w łupinach ziemniaki wchłaniają mniej wody. Obierz ziemniaki, kiedy są jeszcze gorące i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa na sitku o małych oczkach. 

2. Mąkę wymieszaj z solą. Rozsyp około 120 g mąki na silikonowej stolnicy. Do mąki dodaj przestudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki,  rozbełtane jajko i wymieszaj palcami. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i bardzo się klei do rąk, to dodaj pozostałą mąkę, ale pamiętaj, że im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze będą gnocchi. 

gnocchi-ziemniaczane
3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, ale staraj się zrobić to bardzo szybko i nie wyrabiaj ciasta na gnocchi zbyt długo. 

4. Oderwij kawałek ciasta, pozostałe ciasto przykryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Na podsypanej mąką stolnicy zroluj ciasto w wałeczek o średnicy około 2 cm. Pokrój go na około 2-2,5 cm kawałki. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. 

5. Teraz uformuj rowki na gnocchi. Formowanie rowków na desce lub za pomocą widelca zobaczysz na filmie. Jeśli nie masz czasu, to w ostateczności możesz nagnieść gniocchi widelcem, aby zrobić rowki, w których zatrzyma się sos.

gnocchi-ziemniaczane
6. Uformowane gnocchi układaj na podsypaną mąką stolnicy, w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Pozostaw kluseczki na około 20 minut, ale nie dłużej niż pół godziny. 

7. Zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzuć gnocchi. Kiedy wypłyną na wierz nie gotuj ich dłużej niż 60 sekund. Podawaj z sosem lub zamiast tradycyjnego makaronu albo ziemniaków. 

Jakie ziemniaki są najlepsze do gnocchi

Wbrew pozorom wybór ziemniaków do gnocchi ma ogromny wpływ na ich konsystencję i smak. Do przygotowania tych małych włoskich klusek nie nadają się młode ziemniaki, ponieważ zawierają zbyt dużo wody. Najbardziej odpowiednie będą suche, mączyste ziemniaki, o dużej zawartości skrobi. Są to często ziemniaki o czerwonej skórce.W sklepach znajdziesz je pod nazwą Typ C, należą do nich takie odmiany jak Ametyst, Gracja, Jurata, Tajfun, Jurek czy Finezja. 

Ziemniaki do gnocchi zawsze należy gotować w łupinach i obierać gdy są jeszcze gorące. Dobrą metodą jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach, a następnie ponakłuwanie ich wykałaczką i podpieczenie przez około 15 minut na ruszcie (nie na blasze) w piekarniku. To pozwala pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do ziemniaków rodowity Włoch dodałby oryginalną włoską mąkę to pizzy typ 00 (można ją kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata).

Czy gnocchi można zamrozić

Gnocchi można zamrozić przed ugotowaniem, tak samo jak kopytka. Żeby to zrobić ułóż kluseczki ziemniaczane na podsypanej niewielką ilością mąki desce w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Wstaw deskę z gnocchi do zamrażalnika na około 2 godziny. Zamrożone gnocchi przesyp do woreczków do żywności. 

Przed podaniem, wrzuć zamrożone gnocchi do wrzącej osolonej wody, kiedy wypłyną na powierzchnię są już gotowe do zjedzenia. 

Historia gnocchi

Prawdopodobnie gnocchi były znane jeszcze przed pojawieniem się w Europie ziemniaków. W czasach renesansu traktowano je jako  eleganckie danie i serwowano podczas ważnych uroczystości. W XV-wiecznej Lombardii gnocchi zrobione z chleba, mleka i mielonych migdałów nazywano zanzarelli. Dopiero w XIX wieku Pellegrino Artusi, "dziadek '' kuchni włoskiej, opublikował przepis na gnocchi ziemniaczane przygotowane dokładnie w taki sam sposób, jak dzisiaj.

Każdy region we Włoszech, zwłaszcza na północy, ma swoją własną odmianę gnocchi i własny specyficzny sos lub sposób podania. W Piemoncie lub Lombardii można spotkać gnocchi ziemniaczane w prostym sosie z masła i parmezanu lub w kremowym sosie serowym. W Weronie gnocchi ziemniaczane są tradycyjnie podawane w sosie pomidorowym - to danie kojarzone z karnawałem sięgającym XVI wieku.
 
gnocchi-ziemniaczane
Gnocchi ziemniaczane.
 

4 komentarze:

  1. U nas częściej są kopytka. Ale muszę to zmienić, bo gnocchi wyglądają piękniej na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam.
    I wiele razy je robiłam - we Włoszech i w Polsce. W te rowki idealnie wchodzi sos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfetto :) idealne, żadna mamma się ich nie powstydzi.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis