Kompot z jabłek i śliwek

Kompot z jabłek i śliwek

Przepis na kompot jabłkowy do obiadu. 

Kompot z jabłek i śliwek wzbogacony rozgrzewającymi przyprawami i wanilią pasuje na każdą okazję i przygotujesz go w pół godziny. Ten prosty i szybki przepis na kompot jabłkowy ze śliwkami łączy w sobie aromat korzennych przypraw i smak świeżych owoców. Dodając śliwki do kompotu jabłkowego pamiętaj, że mogą mocno zdominować jego smak. Zazwyczaj wystarczy 4-5 śliwek węgierek, aby uzyskać piękny, głęboki kolor.

Świeże jabłka i śliwki węgierki oraz trochę korzennych przypraw: cynamonu, goździków, wanilii i ewentualnie kardamonu, to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować pyszny kompot z jabłek i śliwek do obiadu. 

kompot-z-jablek-i-sliwek
Kompot jabłkowy do obiadu dzięki dodaniu kilku śliwek węgierek zyskuje piękny kolor.
 

Kompot jabłkowo-śliwkowy

  • 4-5 dużych jabłek, najlepsze są Jabłka Grójeckie takich odmian jak Shampion, Jonaprince, Lobo lub Ligol
  • 4-5 śliwek węgierek,  jeśli akurat masz, dzięki temu kompot jabłkowy będzie miał piękny kolor,
  • 1.5 litra wody, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 3-5 łyżek cukru lub miodu albo do smaku,
  • Przyprawy, możesz dodać wszystkie niżej wymienione, albo tylko te które akurat masz w domu.
    • 4-5 goździków 
    • 1 laska cynamonu albo 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 
    • opcjonalnie 2 duże szczypty mielonego kardamonu, 
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii.

kompot-z-jablek-i-sliwek

Jak zrobić kompot jabłkowy ze śliwkami

1. Umyj jabłka i śliwki. Pokrój jabłka na ćwiartki (duże na ósemki) i wydrąż gniazda nasienne.  Przekrój każdą śliwkę na pół, usuń ogonki i pestki (kilka pestek możesz dodać do kompotu). Sprawdź czy w śliwkach nie zagnieździły się jakieś żyjątka.

2. Włóż owoce do garnka, dodaj goździki, cynamon, sok z cytryny, wodę i zagotuj.

3. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Spróbuj i ewentualnie dosłódź do smaku cukrem lub miodem.

4. Przecedź kompot przez sitko i odstaw do przestygnięcia.

Jakie jabłka nadają się na kompot

Kompot jabłkowy możesz przygotować z niemal każdej odmiany jabłek.. Najbardziej lubię kompot jabłkowy z odmiany Shampion, Lobo i Szara Reneta, ale równie dobrze sprawdzają się jabłka takich odmian jak Antonówki, Papierówki, Jonaprince i Jonagold.

Kwaśne odmiany

  • Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne także do ciast z jabłkami, szarlotek i tart
  • Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku kompotu do obiadu, wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę..

Słodkie i słodko - kwaśne odmiany jabłek 

  • Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty.
  • Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.
  • Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów 
  • Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania.

Spodobał Ci się przepis na kompot z jabłek i śliwek do obiadu? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.

kompot-z-jablek-i-sliwek
Kompot z jabłek i śliwek.

Komentarze

  1. Taki kompot do obiadu lub deseru zawsze chętnie wypiję. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne kuszace zdjęcia! Już poczułam smak tego kompotu i na pewno go przygotuję dla córeczek! dzieki! Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz mi ślinka cieknie na sam widok. Zrobię do obiadu w niedzielę. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego kompotu się nie odmawia, ostatnio piłam kompot z wiśni, więc przy najbliższej okazji przygotuje z Twojej receptury myślę, że chłopakom posmakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ nabrałam ochoty na pyszny kompot. Czekam na swoje późnej odmiany jabłka będę "kompotować" do ostatniego owoca ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: