Kompot z jabłek i śliwek
Kompot z jabłek i śliwek
Przepis na kompot jabłkowy do obiadu.
Kompot z jabłek i śliwek wzbogacony rozgrzewającymi przyprawami i wanilią pasuje na każdą okazję i przygotujesz go w pół godziny. Ten prosty i szybki przepis na kompot jabłkowy ze śliwkami łączy w sobie aromat korzennych przypraw i smak świeżych owoców. Dodając śliwki do kompotu jabłkowego pamiętaj, że mogą mocno zdominować jego smak. Zazwyczaj wystarczy 4-5 śliwek węgierek, aby uzyskać piękny, głęboki kolor.
Świeże jabłka i śliwki węgierki oraz trochę korzennych przypraw: cynamonu, goździków, wanilii i ewentualnie kardamonu, to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować pyszny kompot z jabłek i śliwek do obiadu.
Kompot jabłkowy do obiadu dzięki dodaniu kilku śliwek węgierek zyskuje piękny kolor.Kompot jabłkowo-śliwkowy
- 4-5 dużych jabłek, najlepsze są Jabłka Grójeckie takich odmian jak Shampion, Jonaprince, Lobo lub Ligol
- 4-5 śliwek węgierek, jeśli akurat masz, dzięki temu kompot jabłkowy będzie miał piękny kolor,
- 1.5 litra wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3-5 łyżek cukru lub miodu albo do smaku,
- Przyprawy, możesz dodać wszystkie niżej wymienione, albo tylko te które akurat masz w domu.
- 4-5 goździków
- 1 laska cynamonu albo 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- opcjonalnie 2 duże szczypty mielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii.
Jak zrobić kompot jabłkowy ze śliwkami
1. Umyj jabłka i śliwki. Pokrój jabłka na ćwiartki (duże na ósemki) i wydrąż gniazda nasienne. Przekrój każdą śliwkę na pół, usuń ogonki i pestki (kilka pestek możesz dodać do kompotu). Sprawdź czy w śliwkach nie zagnieździły się jakieś żyjątka.
2. Włóż owoce do garnka, dodaj goździki, cynamon, sok z cytryny, wodę i zagotuj.
3. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Spróbuj i ewentualnie dosłódź do smaku cukrem lub miodem.
4. Przecedź kompot przez sitko i odstaw do przestygnięcia.
Jakie jabłka nadają się na kompot
Kompot jabłkowy możesz przygotować z niemal każdej odmiany jabłek.. Najbardziej lubię kompot jabłkowy z odmiany Shampion, Lobo i Szara Reneta, ale równie dobrze sprawdzają się jabłka takich odmian jak Antonówki, Papierówki, Jonaprince i Jonagold.
Kwaśne odmiany
- Gloster - słodko-kwaśne jabłka idealne także do ciast z jabłkami, szarlotek i tart
- Antonówka i Szara Reneta - stare odmiany, które sprawdzą się w przypadku kompotu do obiadu, wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Idealne także przygotowania przetworów na zimę..
Słodkie i słodko - kwaśne odmiany jabłek
- Golden Delicius - słodko-winny smak, cudowny aromat i kruchość powodują, że są idealne do strudla z jabłkami, szarlotki i tarty.
- Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów.
- Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do przygotowania musu jabłkowego oraz wszelkich przetworów
- Ligol - o lekko korzennym, słodkawo-kwaśnym smaku jest idealny na szarlotkę, dość szybko rozpada się podczas podsmażania.
Spodobał Ci się przepis na kompot z jabłek i śliwek do obiadu? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Kompot z jabłek i śliwek.
Taki kompot do obiadu lub deseru zawsze chętnie wypiję. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne kuszace zdjęcia! Już poczułam smak tego kompotu i na pewno go przygotuję dla córeczek! dzieki! Patrycja
OdpowiedzUsuńJuz mi ślinka cieknie na sam widok. Zrobię do obiadu w niedzielę. Dzięki.
OdpowiedzUsuńTakiego kompotu się nie odmawia, ostatnio piłam kompot z wiśni, więc przy najbliższej okazji przygotuje z Twojej receptury myślę, że chłopakom posmakuje :-)
OdpowiedzUsuńAleż nabrałam ochoty na pyszny kompot. Czekam na swoje późnej odmiany jabłka będę "kompotować" do ostatniego owoca ;-)
OdpowiedzUsuńDomowy kompocik najlepszy <3!
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł niestety gorzki- 4 jabłka, slodkie, 5 slodkich dużych śliwek, 5 goździków, laska cynamonu, 3 łyzki cukru i 1 łyżka ekstraktu. Nie wiem, co spowodowało gorzki posmak
OdpowiedzUsuńMnie się nigdy nie zdarzyło, żeby był gorzki, może owoce były "pryskane" jakąś chemią
Usuń