Jak zmielić kawę

Jak zmielić kawę

mielenie kawy do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki oraz metod alternatywnych


Jak zmielić kawę, żeby smakowała tak jak w najlepszej kawiarni zastanawiają się zwolennicy małej czarnej. I mają rację. Wyobraź sobie, że za miliony monet kupiłaś najlepszą na świecie kawę. Tą samą, którą tak się zachwycałaś w kawiarni. Zmieliłaś, zaparzyłaś w swojej ukochanej filiżance, pijesz i.... smakuje tak jakoś inaczej, a właściwie to Ci wcale nie smakuje.

Jestem pewna, że przynajmniej raz w życiu taka sytuacja Ci się przytrafiła, bo źle zmielona kawa, nawet zaparzona w ekspresie za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych będzie smakowała jak lura. Jeśli jednak zmielisz ją prawidłowo, to z dowolnej metody parzenia uzyskasz bardzo dobrą kawę. Cały sekret tkwi w idealnych fusach. 

jak-zmielic-kawe
Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego i french press oraz do kawiarki i metod alternatywnych.

Sekret idealnej kawy - idealne fusy

Smak kawy zależy nie tylko od rodzaju i jakości ziaren czy stopnia palenia. Grubość mielenia i rodzaj młynka do kawy mają ogromny wpływ na to co pijesz. Innej grubości mielenia wymaga kawa do ekspresu ciśnieniowego, a innej kawa po turecku. Do zaparzania klasycznego włoskiego espresso lub parzenia kawy w kawiarce stosuj kawy drobno zmielone, ale dla przykładu kawa z garnka po meksykańsku wymaga ziaren bardzo grubo zmielonych, przypominających wyglądem średniej grubości sól lub młotkowany pieprz. Najprościej mówiąc - im dłużej kawa będzie miała styczność z wodą, tym grubiej powinna być zmielona (wyjątek stanowi kawa po turecku).
Mam nadzieję, że poniższa tabela i zdjęcia ułatwią Ci zaparzenie Twojej ulubionej kawy:

Rodzaje mielenia kawy


jak-zmielic-kawe

  • Kawa bardzo grubo mielona - o kryształkach przypominających wyglądem średniej grubości sól albo młotkowany pieprz. Z tak grubo zmielonej kawy przygotowujemy kawę parzoną na zimno czyli cold brew coffee i kawę z garnka po meksykańsku
  • Kawa grubo mielona - podobna do soli morskiej. Idealna do french press czyli mówiąc prościej zaparzacza do kawy. Tutaj znajdziecie informacje co to jest french press
  • Kawa średnio mielona - przypomina piasek na plaży nad Bałtykiem, doskonale smakuje z ekspresu przelewowego.
  • Kawa drobno mielona - ma konsystencję drobnego cukru, kryształki są nieco mniejsze niż w przypadku grubego piasku. To idealny stopień zmielenia do kawiarki.
  • Kawa bardzo drobno mielona - o konsystencji odrobinę grubszej niż cukier puder, moim zdaniem najbardziej przypomina cukier waniliowy. Do takiej konsystencji mielona jest kawa, którą kupujesz w sklepach. Przeznaczona jest głównie do ekspresów.
  • Kawa zmielona na pył - konsystencją przypomina mąkę tortową. Jest stosowana do parzenia kawy po turecku, zarówno w tradycyjnych, jak i elektrycznych tygielkach zwanych cezwe oraz specjalnych ekspresach do kawy po turecku.

Grubość mielenia kawy

Do zdjęć wykorzystałam kawę ziarnistą rzemieślniczo paloną El Salvador La Mayada (ziarna wysokiej twardości, obróbka mokra, stopień palenia średni, wysokość upraw 1500 m n.p.m., pochodzenie Ameryka Środkowa). Kawa świeżo palona ze sklepu LandCafe.pl
jak-zmielic-kawe

Czy warto kupić młynek do kawy?

Pewnie zauważyłaś, że wysokogatunkowe kawy dostępne są zazwyczaj w całych ziarnach. Powód jest prozaiczny - do kawy sprzedawanej w postaci już zmielonej producenci przeznaczają  najczęściej ziarna niższej jakości. Czasami nawet nie wiesz co pijesz, bo na opakowaniu brakuje  informacji czy to robusta czy arabica.
Ta zmielona kawa, którą kupujesz w marketach zdążyła już stracić połowę swojego aromatu i smaku. I nie ma w tym przypadku znaczenia czy pakowana jest w hermetyczne puszki czy torebki. Jeśli więc chcesz się napić naprawdę dobrej kawy - to kup kawę świeżo paloną i zmiel ją sama - poczujesz różnicę, już po pierwszym łyku.

Jaki młynek będzie najlepszy

Na rynku ogólnie dostępne są dwa rodzaje młynków - młynki z ostrzami czyli tzw. młynki udarowe oraz młynki żarnowe. Te pierwsze siekają kawę zamiast ją mielić, i to na dodatek niezbyt równo. Doskonale to widać na przykładzie tego zdjęcia.

jak-zmielic-kawe
Kawa mielona w młynku udarowym - takiego młynka nie polecam, szkoda pieniędzy.

Jeśli zdecydujesz się na zakup młynka do kawy wybierz żarnowy - ręczny albo elektryczny. Jest droższy niż młynek udarowy, ale mieli równo, mało pyli i kawa wreszcie smakuje jak kawa. Przyzwoitej jakości młynek żarnowy to wydatek od 350 do 800 złotych, ale znajdziesz też modele po kilkanaście tysięcy złotych. Korzystam z młynka z tzw. niższej półki cenowej i póki co, nie narzekam.

I na koniec mała uwaga - tak jak w najlepszym nawet młynku do kawy, nie da się ugotować zupy, tak w robotach termomiksujących czy blenderach kiepsko mieli się kawę. Serdecznie to odradzam i zapraszam na doskonałe espresso romano. To najlepszy specyfik, jeśli po przeczytaniu tego artykułu rozbolała Cię głowa.

Jak zmielić kawę już wiesz.

Komentarze

  1. Informacje na pewno pożyteczne dla osób, które korzystają z pomocy takiego młynka.
    To ważne, aby kawa była dobrze zmielona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Aniu, ale wbrew pozorom niewiele osób zwraca na to uwagę

      Usuń
  2. Wędrówki po kuchni5 maja 2020 11:30

    Dobra kawa to nie tylko zalanie ją w kubku gorącą wodą. Trzeba ją umieć parzyć i przygotować aby wydobyć z niej smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To m.in. jeden z powodów dla którego na blogu powstała osobna kategoria poświęcona kawie i herbacie

      Usuń
  3. Marzę o pysznej kawie w nowym mieszkaniu z nowego ekspresu! Przyda mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekspres, młynek i kawa to sprzęt obowiązkowy w każdej naszej kuchni

      Usuń
  4. Nie miałam o tym pojęcia, może dlatego,że nie pijam kawy.Szkodzi mi kofeina.
    Natomiast uwielbiam zapach kawy i mogłabym go wdychać godzinami. Zdarza mi się wypić, ale potem zaczynają się nieprzyjemne objawy, bo kawa mi bardzo smakuje.
    Te wiadomości bardzo się przydadzą wielu moim znajomym, którzy nie przywiązują wagi do mielenia i parzenia.
    Pozdrawiam :-)
    Irena -Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawę zaczęłam pić dopiero po studiach, a teraz nie potrafię jej sobie odmówić

      Usuń
  5. Zdecydowanie żarnowy najlepszy ale też niestety,najdroższy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jednak moim zdaniem warto w taki zainwestować

      Usuń
  6. Problem chyba jednak w zapotrzebowaniu, piję jedną dwie kawy dziennie. Wydatek na młynek i brak miejsca na trzymanie go trochę mnie odstrasza, z drugiej strony kto nie lubi dobrej kawy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam taki młynek ręczny. Wiem może i stary, niemodny, a jednak do dziś sprawdza się świetnie. A że ja uwielbiam kawę to tak zdecydowanie ten post wpisał się w moje gusta. Nigdy nie zastanawiałam się nad grubością mielenia. Teraz będę na to zwracać uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ręczne młynki żarnowe są bardzo modne wśród kawoszy :)

      Usuń
  8. Ja najbardziej lubię tradycyjny młynek ręczny, ale o taki z klasą teraz ciężko. Uwielbiam zapach świeżo zmielonej kawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam kiedyś ręczny młynek do kawy, zaginął podczas którejś z przeprowadzek i do tej pory tego żałuję

      Usuń
  9. No to wychodzi na to, że muszę kupić młynek. Słuchałam kiedyś o tych systemach mielenia, ale przyda się ten wpis na przyszłość. Świetnie skonstruowany, same najważniejsze informacje. Dziękuję :)

    Moi teściowie korzystali z ręcznego żarnowego, ale przestali pić kawę, więc stoi gdzieś zapomniany. Moja mama ma udarowy, ale taki od ponad 30 lat. Znam go całe dzieciństwo i to chyba najlepszy młynek jaki był u nas w domu. Wcale nie mieli grubo, a kawa potem jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam młynek, ale nigdy jakoś nie skupiałam się nad mieleniem kawy. Od Twojego postu na pewno będę zwracała na to uwagę. Świetny wpis, wyczerpująca wiedza, bardzo przydatna. Skorzystam, by cieszyć się niesamowitym smakiem i aromatem tego "boskiego" napoju :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiedzę o mieleniu kawy przekazała mi Prababcia. Robiła to każdego ranka w ręcznym młynku i parzyła trzykrotnie ten pył w tygielku. Zapach, aromat, których nigdy nie zapomnę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: