9/28/2018

French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

French press - co to jest 

French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i niedrogie urządzenie do zaparzania kawy wynalezione przez Paolini Ugo i opatentowane w 1929 roku przez mediolańskiego projektanta Attilio Calimaniego.
Nowoczesny french press składa się z cylindrycznego zaparzacza wykonanego najczęściej ze szkła (czasami także z plastiku lub stali nierdzewnej), pokrywy i tłoka zakończonego ściśle przylegającym do ścianek naczynia stalowym lub nylonowym sitkiem.


Ile kosztuje french press

Zaparzacz do kawy - jaki wybrać

Dobrej jakości french press można kupić za kwotę od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Cena zależy nie tylko od marki, ale także od pojemności zaparzacza do kawy. Ten, który widzicie na zdjęciu kosztuje w sklepie internetowym Konesso.pl niespełna 30 złotych.
Kupując french press warto zwrócić uwagę czy sitko dokładnie przylega do ścianek naczynia, jest to gwarancja, że drobiny kawy nie przedostaną się do naparu. Z tego też powodu sitko powinno być bardzo gęste. Drugim kryterium jest pojemność - w sklepach dostępne są zaparzacze do kawy, z których uzyskamy od dwóch do kilkunastu filiżanek małej czarnej. Nie mniej ważna jest jakość materiałów z których french press jest wykonany. Niskiej jakości plastik może może po prostu wydzielać nieprzyjemny zapach i zepsuć smak nawet najlepszej kawy.


Jaką kawę parzyć we french pressie

Wybór kawy jest zawsze kwestią gustu kawosza. Do parzenia we french pressie można użyć gotowej kawy mielonej kupionej w sklepie lub zmielić ją samodzielnie, jeśli dysponujecie młynkiem do kawy. Jeśli mielimy kawę samodzielnie to powinna być ona średnio lub grubo zmielona. Do french pressu nie jest wskazane używanie kawy drobno mielonej

Jak zaparzyć kawę we french pressie 

Parzenie kawy we french presse jest banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku poniższych wskazówek.
  • wyjąć tłok z sitkiem
  • przepłukać french press gorącą wodą, aby ogrzać zaparzacz
  • wsypać zmieloną kawę - używamy zazwyczaj 30 gramów kawy na każde 500 ml wody.
  • zalać kawę taką ilością wody, aby tylko przykryła ona kawę i odczekać około pół minuty
  • wlać pozostałą wodę, zamknąć pokrywkę, ale nie dociskać jeszcze sitka do dna naczynia
  • zaparzać kawę przez 3 do 4 minut
  • docisnąć tłok z sitkiem do dna zaparzacza, aby oddzielić fusy od naparu
  • cieszyć się smakiem doskonałej kawy
Aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat warto użyć przefiltrowanej wody o temperaturze około 90 stopni. Nie należy pozostawiać zaparzonej kawy na dłuższy czas w zaparzaczu, ponieważ może nabrać cierpkiego, gorzkiego posmaku.


Jak zrobić kawę cold brew w zaparzaczu do kawy

50 do 60 gramów jasno lub średnio palonej i grubo mielonej kawy zalać 500 ml zimnej, przefiltrowanej wody i delikatnie wymieszać. Zamknąć pokrywkę, ale nie dociskać jeszcze sitka do dna naczynia.  Pozostawić na 20 do 24 godzin w lodówce. Docisnąć sitko do dna zaparzacza i rozlać kawę do filiżanek. Cold brew coffe można osłodzić i podawać z mlekiem lub lodem.

Zalety i wady french press

+ kawa parzona w zaparzaczu ma wyższą zawartość kofeiny i zawiera więcej przeciwutleniaczy
+ brak filtrów powoduje, że zawarte w kawie naturalne olejki eteryczne pozostają w naparze, wzbogacając jego smak i aromat
+ french press jest łatwiejszy w czyszczeniu niż ekspresy do kawy i o wiele od nich tańszy
- szklane zaparzacze łatwo potłuc

PS.
Artykuł French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę nie stanowi reklamy żadnego z widocznych na zdjęciach produktów.

French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę

4 komentarze:

  1. Myślę, że tak samo dobrze sprawi się przy parzeniu herbaty, bo ja taka bez kawowa jestem. :)
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie French Press to świetna i uniwersalna metoda przygotowywania kawy.Co ciekawe, można w nim zaparzyć nie tylko kawę czy herbatę, ale i rewelacyjnie spienić mleko, które będzie gęste i błyszczące :) Wystarczy podgrzać mleko do temperatury ok 65 stopni, wlać do French Pressu i sprawną ręką ubić je wykonując ruchy góra- dół, góra- dół. Polecamy spróbować :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patentu ze spienianiem mleka nie znałam, to może być świetne rozwiązanie - sprawdzę i opiszę :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger