Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
oryginalna sałatka na przyjęcie
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę. Do tej sałatki możesz także dodać pieczone lub grillowane mięso z kurczaka i podać na wykwintną kolację. Pieczone buraki są przepyszne, lekko słodkawe, a sos kawowy dodatkowo pogłębia ich smak i nadaje cudowny aromat. Do tego chrupiące orzechy, rukola lub miks ulubionych sałat i gotowe.
Zazwyczaj kawa jest składnikiem deserów i marynat do mięsa, zwłaszcza do steków. Również marynowana w kawie szynka pieczona w całości jest dość popularnym daniem, ale połączenie doskonałej, świeżo palonej kawy i buraków odkryłam niedawno i Wam także serdecznie polecam. W tym miejscu gorące podziękowania dla Łukasza z LandCafe.pl za pomysł na wspaniały dressing kawowy do sałatek. Jeśli szukacie naprawdę dobrej kawy, albo potrzebujecie porady odnośnie ekspresu lub młynka do kawy napiszcie do niego. Właśnie w ten sposób poznałam Łukasza i jego kawy.
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawą.
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
- 4 średnie buraki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- garść ulubionych orzechów (włoskie, pekan) albo pestek dyni
- 2 garście rukoli lub szpinaku albo miks sałat
- opcjonalnie grillowane mięso z kurczaka albo twardy biały ser solankowy, w ostateczności może być też feta
Sos kawowy do sałatki
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub melasy daktylowej
- 3-4 łyżki bardzo mocnej, gorącej kawy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli oraz mielone chili i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka świeżo zmielonej niezaparzonej kawy
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami przepis
1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni.2. W dużej misce mieszam oliwę, sól, pieprz, kardamon i gałkę muszkatołową.
3. Buraki obieram, kroję na niewielkie kawałki, przekładam do miski z marynatą i mieszam.
4. W naczyniu do pieczenia układam pojedynczą warstwę buraków. Jeśli przygotowuję większą ilość i naczynie jest za małe, to piekę buraki na rozłożonej na blasze folii aluminiowej. Wstawiam buraki do piekarnika i piekę około 30-40 minut.
5. Orzechy kruszę na mniejsze kawałki i prażę przez około 2 minuty na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Trzeba uważać, żeby ich nie przypalić.
6. Teraz przygotowuję sos kawowy, mieszając wszystkie składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści.
7. Upieczone buraki wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy są już zimne, mieszam z sałatą, pokruszonymi orzechami i polewam sosem kawowym.
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami
Nigdy niczego podobnego nie jadłam, może być dobre.
OdpowiedzUsuńKawa bardzo dobrze łączy się z mięsem i właśnie burakami :)
UsuńTo musi być pyszne, te wszystkie składniki wymieszane razem to jakaś poezja smaku.
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne :D
UsuńJeszcze takiej nigdy nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepadłam! Totalnie moje smaki- burak i orzechy! <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym, tylko gdzie ja we Włoszech znajdę buraki? Mieszkam w Italii i tutaj trudno je dostać, za to z orzechami nie ma problemu :).
OdpowiedzUsuńNa takie składniki bym nie wpadła.
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie.Niby takie pospolite buraki, a tu można wyczarować tak wspaniałą sałatkę.
Bardzo lubię buraki, więc przepis zabieram :-)
Przypuszczam,że to jest pychota !
Pozdrawiam :-)
Irena
Wow, sos kawowy? Zapisuję koniecznie! W życiu nie sądziłam że można stworzyć takie połączenie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie składników. Nigdy nie próbowałam czegoś podobnego... Ciekawy pomysł. Pozdrawiam serdecznie :* karolakulinarnie.pl
OdpowiedzUsuń