Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 

oryginalna sałatka na przyjęcie


Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawowym dressingiem jest świetnym pomysłem na oryginalną przystawkę. Do tej sałatki możesz także dodać pieczone lub grillowane mięso z kurczaka i podać na wykwintną kolację. Pieczone buraki są przepyszne, lekko słodkawe, a sos kawowy dodatkowo pogłębia ich smak i nadaje cudowny aromat. Do tego chrupiące orzechy, rukola lub miks ulubionych sałat i gotowe.

Zazwyczaj kawa jest składnikiem deserów i marynat do mięsa, zwłaszcza do steków. Również marynowana w kawie szynka pieczona w całości jest dość popularnym daniem, ale połączenie doskonałej, świeżo palonej kawy i buraków odkryłam niedawno i Wam także serdecznie polecam. W tym miejscu gorące podziękowania dla Łukasza z LandCafe.pl za pomysł na wspaniały dressing kawowy do sałatek. Jeśli szukacie naprawdę dobrej kawy, albo potrzebujecie porady odnośnie ekspresu lub młynka do kawy napiszcie do niego. Właśnie w ten sposób poznałam Łukasza i jego kawy.

salatka-z-pieczonych-burakow-z-orzechami
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami i kawą.

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

  • 4 średnie buraki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • garść ulubionych orzechów (włoskie, pekan) albo pestek dyni
  • 2 garście rukoli lub szpinaku albo miks sałat
  • opcjonalnie grillowane mięso z kurczaka albo twardy biały ser solankowy, w ostateczności może być też feta

Sos kawowy do sałatki

  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub melasy daktylowej
  • 3-4 łyżki bardzo mocnej, gorącej kawy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli oraz mielone chili i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka świeżo zmielonej niezaparzonej kawy

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami przepis

1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni.

2. W dużej misce mieszam oliwę, sól, pieprz, kardamon i gałkę muszkatołową.

3. Buraki obieram, kroję na niewielkie kawałki, przekładam do miski z marynatą i mieszam.

4. W naczyniu do pieczenia układam pojedynczą warstwę buraków. Jeśli przygotowuję większą ilość i naczynie jest za małe, to piekę buraki na rozłożonej na blasze folii aluminiowej. Wstawiam buraki do piekarnika i piekę około 30-40 minut.

5. Orzechy kruszę na mniejsze kawałki i prażę przez około 2 minuty na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Trzeba uważać, żeby ich nie przypalić.

6. Teraz przygotowuję sos kawowy, mieszając wszystkie składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści.

7. Upieczone buraki wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy są już zimne, mieszam z sałatą, pokruszonymi orzechami i polewam sosem kawowym.


salatka-z-pieczonych-burakow-z-orzechami
 Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

Komentarze

  1. Nigdy niczego podobnego nie jadłam, może być dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa bardzo dobrze łączy się z mięsem i właśnie burakami :)

      Usuń
  2. To musi być pyszne, te wszystkie składniki wymieszane razem to jakaś poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiej nigdy nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadłam! Totalnie moje smaki- burak i orzechy! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym, tylko gdzie ja we Włoszech znajdę buraki? Mieszkam w Italii i tutaj trudno je dostać, za to z orzechami nie ma problemu :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie składniki bym nie wpadła.
    Genialne połączenie.Niby takie pospolite buraki, a tu można wyczarować tak wspaniałą sałatkę.
    Bardzo lubię buraki, więc przepis zabieram :-)
    Przypuszczam,że to jest pychota !
    Pozdrawiam :-)
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, sos kawowy? Zapisuję koniecznie! W życiu nie sądziłam że można stworzyć takie połączenie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesujące połączenie składników. Nigdy nie próbowałam czegoś podobnego... Ciekawy pomysł. Pozdrawiam serdecznie :* karolakulinarnie.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: