Pierogi tureckie

Pierogi tureckie 

oryginalny przepis na tureckie pierożki manti. 


Pierogi tureckie manti z mięsem mielonym należą do najbardziej znanych tureckich dań. Małe, bardzo smaczne pierożki podaje się zazwyczaj w sosie pomidorowym albo polane sosem jogurtowym, ale równie dobrze można je dodać do rosołu. Wielkością przypominają uszka.i wyśmienicie smakują w każdej z możliwych wersji.

Pierożki manti  są bardzo proste do zrobienia, chociaż przepis wydaje się dość długi. Zazwyczaj robię podwójną porcję i zamrażam na wypadek gdybym nie miała czasu nic sensownego ugotować. Manti są także świetną przekąską na imprezę, wystarczy podgrzać przygotowane wcześniej pierożki i podać na stół.

Na blogu Cztery Fajery znajdziecie też inne przepisy na pierogi
samosa - pierogi z mięsem z rosołu - kuchnia indyjska
pierożki samosa - wariant arabski z wołowiną
pierogi z daktylami - kuchnia arabska
indyjskie pierożki samosa - wersja wegetariańska
farsz na pierogi i uszka
najlepsze ciasto na pierogi 


pierogi-tureckie
Pierogi tureckie z mięsem mielonym - Cztery Fajery

Pierogi tureckie - składniki

Ciasto na pierogi tureckie

  • 300 g mąki pszennej
  • 110-120 ml czyli niecałe pół szklanki wrzącej wody 
  • 1 małe jajko rozbełtane
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka soli 
W niemal wrzącej wodzie rozpuszczam sól, wlewam osoloną wodę do mąki i mieszam łyżką. Kiedy mieszanina ostygnie dodaję olej i rozbełtane jajko. Wyrabiam ręcznie lub mikserem za pomocą haka dość miękkie, elastyczne ciasto. Mikserem zajmuje to około 7-8 minut, ręcznie około 15 minut. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło.

Farsz do pierogów tureckich

  • 300 g mielonego mięsa (wołowina, cielęcina lub mięso drobiowe)
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Kiedy ciasto jest już gotowe i odpoczywa przygotowuję farsz do pierożków manti.
Cebulę ścieram na tarce albo blenduję na papkę. Natkę pietruszki myję i bardzo drobno siekam. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę.

pierogi-tureckie

Pierogi tureckie przepis

Ciasto dzielę na 3 lub 4 części. Jedną układam na lekko oprószonej mąką stolnicy, pozostałe zawijam w folię spożywczą, aby nie obsychały i odkładam na bok.
Ciasto rozwałkowuję najcieniej, jak to możliwe, zazwyczaj jego grubość nie przekracza 1 mm.
Rozwałkowane ciasto kroję na kwadraty o boku 2,5 cm. Na środek każdego kwadracika nakładam łyżeczką małą porcję farszu. Sklejam ze sobą przeciwległe rogi mocno je ściskając, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Jeśli w między czasie ciasto zbyt mocno obeschnie i nie będzie chciało się sklejać, wystarczy krawędzie każdego kwadratu zwilżyć odrobiną wody.

pierogi-tureckie

W garnku zagotowuję wodę z odrobiną soli. Wrzucam pierożki na wrzątek i gotuję około 6-7 minut. Ugotowane pierożki przekładam do gorącego sosu pomidorowego i podaję do zjedzenia. Każdy z domowników, po nałożeniu sobie odpowiedniej porcji może ją dodatkowo polać sosem jogurtowo- czosnkowym i bardzo ostrym sosem chili.

Pierożki, które przeznaczam do zamrożenia podpiekam najpierw w piekarniku. Blachę do pieczenia smaruję cieniutko tłuszczem, układam na niej surowe pierożki łączeniem do góry i piekę przez 8-11 minut w temperaturze 160 stopni, grzałka góra - dół.  Kiedy tureckie pierożki zaczną nabierać jasnozłotego koloru, wyjmuję je z piekarnika, czekam aż ostygną i zamrażam.

Tureckie sosy do pierogów

Sos jogurtowo-czosnkowy

  • 1 duże opakowanie (400 g)  jogurtu typu greckiego
  • 1 -2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz dla smaku 
 Wszystkie składniki mieszam ze sobą i doprawiam solą i pieprzem.

Turecki sos pomidorowy

  • 1 łyżka stołowa tureckiej pasty paprykowej biber salcasi (można ją kupić w tureckisklep.pl) lub  koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sumaku
  • opcjonalnie 500 ml passaty pomidorowej, jeśli lubicie dużą ilość sosu
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach lub chili lub pul biber (też jest w tureckisklep.pl)
Na patelni rozgrzewam na średnim ogniu olej. Dodaję pastę z papryki albo koncentrat pomidorowy. Mieszam przez kilka sekund, po czym dodaję suszoną miętę, płatki chili, a czasem także sumak. Zmniejszam płomień na najmniejszy i mieszając smażę około 2-3 minut. Jeśli lubicie dużą ilość sosu, to możecie też dodać około 500 ml passaty pomidorowej.

Bardzo ostry sos z chili

ten sos podajemy opcjonalnie - tylko dla osób, które lubią bardzo pikantne potrawy.
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • czubata łyżeczka płatków papryki z Aleppo lub pul biber

Na patelni roztapiam masło, dodaję olej i płatki papryki. Smażę na małym ogniu często mieszając około 2 minut. Gotowym sosem skrapiam sos jogurtowo czosnkowy

pierogi-tureckie

Ciekawostki o pierogach

Pierożki manti (po turecku mantı czytamy manty) trafiły na tereny dzisiejszej Anatolii około XIII wieku dzięki plemionom tureckich nomadów, którzy najprawdopodobniej zapożyczyli je od ówczesnych mieszkańców Chin. Dzisiaj popularne są nie tylko w całej Turcji, ale także w Armenii, na Kaukazie, w Azji Środkowej, Afganistanie oraz wielu krajach arabskich. Całkiem nieświadomie zrobiłam manti mieszkając w Arabii Saudyjskiej, kiedy zostało mi bardzo mało mielonej jagnięciny, a jedzenia musiało wystarczyć dla czterech wygłodniałych facetów.  No cóż, pomysłowość ludzka nie zna granic.
W Kayseri, która jest uznawana za ojczyznę tureckich pierogów do dziś panuje zwyczaj, że przyszła panna młoda, częstuje swoją przyszłą teściową tureckimi pierożkami manti. Im mniejsze pierożki uda się jej przygotować, tym lepszą będzie gospodynią. Tradycyjnie pierogi przygotowywane dla przyszłej teściowej mają być tak małe, żeby 40 zmieściło się w jednej łyżce. Mnie udało się zmieścić maksymalnie siedem, chyba byłabym kiepską żoną dla Turka.

pierogi-tureckie
Pierogi tureckie

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: