Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

 szybkie placuszki na śniadanie lub kolację.


Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze są właśnie z jabłkami, szczególnie z Jabłkami Grójeckimi. Najczęściej podaję je z cukrem pudrem albo słodkimi dodatkami tj. miód albo domowa konfitura z wiśni

Delikatne placuszki jogurtowe z owocami bardzo lubią dzieci, to super pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla niejadka. Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię możecie je usmażyć bez użycia tłuszczu.

Na blogu znajdziecie też przepis na racuchy na maślance oraz najlepszy ser z jogurtu labneh 

placki-jogurtowe-z-jablkami
Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

szklanka = 250 ml pojemności
1 łyżka = 15 ml
proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata szklanka maki pszennej
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ale jeśli nie macie to możecie dodać drugą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 - 3 Jabłka Grójeckie (Jonagold, Champion, JonaPronce)
  • olej albo masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
placki-jogurtowe-z-jablkami

Placki jogurtowe z jabłkami prosty przepis


1. W misce mieszam widelcem lub rózgą jogurt i jajka.. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier puder i mieszam, aż składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu, jeśli zbyt płynne łyżkę mąki.

2. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na małe kawałki, dodaję do ciasta i krótko mieszam.

3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Nalewam po dużej łyżce ciasta i smażę po około 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Packi jogurtowe można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką. 

Podaję na ciepło posypane cukrem pudrem albo polane miodem, ale na zimno też super smakują

placki-jogurtowe-z-jablkami
Placki jogurtowe z jabłkami

Komentarze

  1. Testowałam przepis i moje dzieci były zachwycone :-) stwierdziły, że takie śniadanie mogą jeść codziennie :-) plusem jest to, że są proste w przygotowaniu i nie wymagają sporej ilości różnych składników. Ja podaje je z cukrem pudrem, ale pewnie smaczne byłyby też z miodem. Musimy kiedyś wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z jugurtem greckim tez wyjda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki bardzo smaczne, w tym tygodniu smażylismy już je kilka razy. Jabłek pod dostatkiem więc czemu nie jeść placuszków skoro są tak pyszne. Smażylismy bez tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja smażyłam dla dzieci bez oleju i pod przykrywką, wychodzą puszyste i mieciutkie

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne pulchne ! dzieciom bardzo smakowaly ! pieklam na patelni bez tluszcz u !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: