4/24/2020

Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

 szybkie placuszki na śniadanie lub kolację.


Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze są właśnie z jabłkami, szczególnie z Jabłkami Grójeckimi. Najczęściej podaję je z cukrem pudrem albo słodkimi dodatkami tj. miód albo domowa konfitura z wiśni

Delikatne placuszki jogurtowe z owocami bardzo lubią dzieci, to super pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla niejadka. Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię możecie je usmażyć bez użycia tłuszczu.

Na blogu znajdziecie też przepis na racuchy na maślance oraz najlepszy ser z jogurtu labneh 

placki-jogurtowe-z-jablkami
Puszyste placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

szklanka = 250 ml pojemności
1 łyżka = 15 ml
proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata szklanka maki pszennej
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ale jeśli nie macie to możecie dodać drugą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 - 3 Jabłka Grójeckie (Jonagold, Champion, JonaPronce)
  • olej albo masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
placki-jogurtowe-z-jablkami

Placki jogurtowe z jabłkami prosty przepis


1. W misce mieszam widelcem lub rózgą jogurt i jajka.. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier puder i mieszam, aż składniki się połączą, a w cieście nie będzie grudek.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli byłoby zbyt gęste wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu, jeśli zbyt płynne łyżkę mąki.

2. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne. Kroję jabłka na małe kawałki, dodaję do ciasta i krótko mieszam.

3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Nalewam po dużej łyżce ciasta i smażę po około 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Packi jogurtowe można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką. 

Podaję na ciepło posypane cukrem pudrem albo polane miodem, ale na zimno też super smakują

placki-jogurtowe-z-jablkami
Placki jogurtowe z jabłkami

1 komentarz:

  1. Testowałam przepis i moje dzieci były zachwycone :-) stwierdziły, że takie śniadanie mogą jeść codziennie :-) plusem jest to, że są proste w przygotowaniu i nie wymagają sporej ilości różnych składników. Ja podaje je z cukrem pudrem, ale pewnie smaczne byłyby też z miodem. Musimy kiedyś wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis