TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Domowy likier pomarańczowy

Domowy likier pomarańczowy

Przepis na domowy likier typu Grand Marnier

Domowy likier pomarańczowy typu Grand Marnier jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy, naleśników i deserów. Domowy likier pomarańczowy wykorzystuję też do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie likierem pomarańczowym  nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy typu Grand Marnier pasuje też do drobiu, a w szczególności do kaczki.

Przepis na likier pomarańczowy jest domową wersją kultowego Grand Marnier, ale znacznie tańszą i zdecydowanie smaczniejszą. Oryginalny francuski Grand Marnier ma wyczuwalną w smaku goryczkę, nasz domowy likier pomarańczowy jest delikatnie słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie likiery możecie zwiększyć ilość cukru, a także dodać odrobinę wanilii. Likier pomarańczowy powinien dojrzewać około 6 miesięcy, będzie więc idealnym składnikiem wakacyjnych drinków.

Przepisy na nalewki także znajdziecie na blogu.
Polecam też przepis na domowy likier kawowy - jest pyszny.

Domowy-likier-pomaranczowy
Domowy likier pomarańczowy - Cztery Fajery

Domowy likier pomarańczowy - składniki

  • 4-5 niepryskanych pomarańczy (najlepiej hiszpańskich)
  • 500 ml brandy, nie muszą to być ekskluzywne gatunki, wystarczy brandy dostępna w większości marketów
  • 80 ml wody
  • pół szklanki cukru

Domowy likier pomarańczowy przepis

1. Pomarańcze dokładnie szoruję. Ostrą obieraczką lub zesterem ścinam cienką warstwę pomarańczowej skórki (bez białej części), tak jak to widzicie na zdjęciu poniżej. Albedo czyli ta biała część, jest gorzkie i zepsułoby smak likieru pomarańczowego.

Domowy-likier-pomaranczowy

2. Skórki przekładam do słoja, zalewam brandy i odstawiam na miesiąc w chłodne miejsce. Raz dziennie potrząsam słoikiem.

3.  Po upływie miesiąca odcedzam i wyrzucam skórki pomarańczowe. W rondelku podgrzewam na średnim ogniu wodę z cukrem, do chwili cukier całkowicie się rozpuści. Po wystudzeniu syropu dodaję go do brandy i odstawiam na 7 dni. Po tygodniu dwukrotnie filtruję likier pomarańczowy przez filtr do kawy i rozlewam do butelek. Powinien teraz dojrzewać jeszcze przez minimum dwa trzy miesiące, a najlepiej pół roku.

Ciekawostki o likierze pomarańczowym Grand Marnier

Grand Marnier to francuski, dość mocny likier o pomarańczowym smaku. Jego recepturę opracował w 1880 roku  Alexandre Marnier-Lapostolle. Grand Marnier jest często składnikiem sosów do drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie likier lub Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy).

Domowy-likier-pomaranczowy
 Domowy likier pomarańczowy

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia tutaj są. Ten likier wygląda cudownie. Muszę zrobić takie w wersji mini, na prezenty dla gości weselnych :D Wygląda przepięknie i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. O i to na brandy. Mniam. Zrobię ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Likier wygląda bardzo zachęcająco. Szybko się go robi. Nie korzystałam nigdy z takiego błyskawicznego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych