Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

- francuski deser w kształcie pnia drzewa


Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to w rzeczywistości jest bardzo prosta do zrobienia.
Przepis na francuskie ciasto na Boże Narodzenie nie sprawi nikomu trudności - szybki biszkopt czekoladowy i dwa rodzaje kremu przygotujecie w niespełna godzinę.

Rolada świąteczna Buche de Noel nazywana też Yule Log jest bardzo popularna we Francji, Belgii, ale też w Turcji. Ten świąteczny francuski deser zasmakuje każdemu.
 
Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa
Bûche de Noël - rolada bożonarodzeniowa - Cztery Fajery

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - składniki

Rolada biszkoptowa

proporcje na formę o wymiarach
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • około 40 g czekolady -  gorzkiej lub deserowej, startej na tarce o drobnych oczkach
  • dodatkowo cukier puder lub kakao do posypania ściereczki
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Ściereczkę kuchenną oprószam warstwą cukru pudru lub kakao.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ewentualnie przyprawę do piernika i cynamon mieszam ze sobą, przesiewam przez sitko i odkładam na bok.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do ubitej piany, nie przerywając miksowania, dodaje kolejno po 1 łyżce cukier puder, a następnie nadal ubijając, po 1 żółtku.
Do przygotowanej masy wsypuję niewielkimi partiami przesianą wcześniej mąkę z przeprawami oraz  startą na proszek czekoladę. Całość mieszam bardzo delikatnie szpatułką, żeby piana nie opadła.

Blachę lub niską formę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, przelewam na nią ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 12 - 14 minut albo do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia.

Krem z mascarpone i kasztanów

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g uprażonych i obranych kasztanów
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki stołowe ciemnego rumu
Uprażone i obrane kasztany (można je kupić np. w tureckisklep.pl) zalewam mlekiem wymieszanym z wodą. Gotuję na niewielkim ogniu około 30 minut, powinny być bardzo miękkie. Odsączam na sitku i przekładam do blendera. Płynu z gotowania kasztanów nie wylewam, może być jeszcze potrzebny. Miksuję kasztany na gładki, gęsty krem, jeśli jest zbyt suchy dodaję płyn w którym się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella.

Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie.

Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa

Krem czekoladowy 

Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Czekoladę drobno siekam. Śmietanę mocno podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej śmietany wsypuję czekoladę i mieszam, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmuję z kuchenki i pozostawiam do wystudzenia i wstawiam na około 2-3 godziny do lodówki. Zimną, ale nadal miękką masę ubijam do chwili otrzymania gładkiego puszystego kremu. Nie należy miksować go zbyt długi, ponieważ krem zrobi się twardy i trudno będzie go nakładać.

Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - przepis

Roladę rozwijam, szybciutko smaruję kremem z mascarpone i kasztanów i ponownie zwijam, ale już bez użycia ściereczki. Zawijam ją w papier i odkładam do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia odkrawam po skosie kawałek rolady o długości 8 - 12 cm.  Przykładam go do boku rolady, żeby imitował konar drzewa - tak jak to widać na zdjęciu poniżej.
Całość smaruję warstwą krem czekoladowego. Łyżką albo widelcem rysuję na kremie wzory, które przypominają korę drzewa.
Francuską roladę bożonarodzeniową - Bûche de Noël można przed podaniem udekorować migdałami, orzechami lub upieczonymi z bezy grzybkami.

Buche-de-Noel-rolada-bozonarodzeniowa
Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa

Komentarze

  1. już od wielu lat próbuję ja zrobić. Jakoś zawsze mi umyka ten przepis... Kradnę, zapisuję, może nie zapomnę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, że że przepis się przydał. Daj znać, jak ci się udało "bożonarodzeniowe polano" :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: