Śliwki suszone w domu - do bigosu i nie tylko
Śliwki suszone w domu w niczym nie ustępują tym, które możemy kupić w sklepach, a są przy tym o wiele tańsze. Nie wymagają też poświęcenia im czasu, wystarczy je umyć, wypestkować i ułożyć na zwykłej suszarce do warzyw. Z około 3 kg węgierek otrzymamy około 70 dag suszonych śliwek, które możemy dodawać do bigosu, mięs lub przygotować na słodko jako pijane śliwki w czekoladzie
A ponieważ powidła śliwkowe już usmażone, więc najwyższa pora przygotować domowe suszone śliwki, bez konserwantów i innych dodatków.
Wy też sami suszycie śliwki?
Śliwki suszone w domu - składniki
- 3 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek (po ususzeniu pozostanie około 70-80 dag)
Jak zrobić w domu suszone śliwki
suszenie śliwek w suszarce do warzyw
Śliwki dokładnie umyć, zblanszować przez około 1 minutę we wrzącej wodzie dzięki czemu skórka będzie delikatniejsza, a następnie wypestkować. Można oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie.Jeśli chcemy zachować niemal całe owoce, to pestki z łatwością można usunąć wypychając je patyczkiem do szaszłyków. Można też suszyć połówki śliwek.
Ile czasu suszyć śliwki w suszarce elektrycznej
dotyczy suszarki MPM model MSG-02w modelu HB model Fd0241 ustawiam temperaturę na 45-50 stopni i suszę minimum 20 godzin
- 5-6 godzin na najwyższym poziomie, następnie
- 7-9 godzin na poziomie drugim
- i dodatkowo 2-3 godziny dosuszania na najniższym poziomie
Ususzone śliwki przechowujemy w szczelnym pojemniczku, każdą można dodatkowo ułożyć na papierowych papilotkach do muffinek, dzięki czemu nie będą się sklejały.
Można je także zapakować próżniowo w niewielkie, jednorazowe porcje lub zamrozić.
Ja zazwyczaj przechowuję je w zamrażalniku.
Piękne śliweczki, zapewne wypróbuje Twoje rady. Suszarkę mam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są pyszne, dużo lepsze niż te ze sklepu :)
Usuń