Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - doskonałe na każdą okazję


Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls, którym nikt się nie oprze to świetna propozycja na zbliżające się chłodniejsze dni lub świąteczne śniadanie. Można je przygotować wieczorem, a rano wystarczy wstawić do piekarnika, aby unoszący się w powietrzu słodki zapach cynamonu obudził wszystkich domowników. To najlepsze cynamonowe drożdżówki, jakie znam.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls z poniższego przepisu smakują niemal identycznie jak ich kultowy, amerykański pierwowzór stworzony przez właścicieli Cinnabon Bakery. Sekretnym składnikiem, który nadaje cynamonowym bułeczkom ich niepowtarzalny smak jest dodatek ciemnego cukru z melasy cukrowej nazywanego najczęściej cukrem Muscovado.

Cukier Muscovado charakteryzuje się wysoką zawartością minerałów - w 100 g znajduje się ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy B. Cukier Muscovado z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku pierników i ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak.

Uwaga:
Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wstawiamy je do wyrośnięcia do lodówki.
Przepis został także przystosowany do wykonania w robocie Kohersen Mycook

Cynamonowe bułeczki cinnamon-rolls

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls - składniki

proporcje na 12-15 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego białego cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
Nadzienie
  • 90 g brązowego cukru
  • 20 g cukru Muscovado (nierafinowanego cukru melasowego) 
  • półtorej łyżki cynamonu
  • 50 g roztopionego masła 
Przygotowanie nadzienia: oba rodzaje cukru i cynamon wymieszać ze sobą. Masło roztopić i pozostawić do przestudzenia

Polewa
  • 1 opakowanie (około 120 g) serka typu philadelphia 
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3-4 łyżki białego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki utrzeć na puszysty krem.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Pod koniec czasu wyrastania przygotować nadzienie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów.
Plastry ciasta ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Jeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.

Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnmon rolls w robocie Kohersen Mycook

Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 40 sekund w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".  Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Kiedy ciasto będzie już niemal wyrośnięte przygotować nadzienie.
Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu i zwinąć w rulon wzdłuż dużego boku. Powstałą w ten sposób roladę pokroić na 12 do 15 równej grubości plastrów.
Plastry rolady ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki cynamonowe wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Jeszcze ciepłe cinnamon rolls polać polewą i ewentualnie posypać pokruszonymi orzechami.

Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls

Cynamonowe bułeczki cinnabons

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: