Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - smak dzieciństwa


Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi przypominają mi czasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych lub migdałów zawsze znikały jako pierwsze i to nie tylko za sprawą dzieci. W czasach permanentnego niedoboru słodyczy, kiedy na półkach królowały głównie wyroby czekoladopodobne, ciastka orzeszki były prawdziwym rarytasem.
Najbardziej lubiłam orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami, ale można je wypełnić dowolnym nadzieniem np. masą chałwową, marcepanem, kremem z mleka w proszku lub Nutellą.
Do ich przygotowania potrzebna będzie specjalna patelnia, foremki lub maszynka elektryczna do wypieku "skorupek".

Poniżej znajdziecie przepis na krem czekoladowy do ciasteczek orzeszki, ale możecie też skorzystać z przepisu na domową nutellę czyli - Domowy krem orzechowo czekoladowy

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki

proporcje na około 35-45 ciasteczek

Kruche ciasto na orzeszki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 całe duże jajko
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy do ciastek orzeszki

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka w proszku

Dodatkowo: obrane ze skórki migdały lub orzechy laskowe.

Jak zrobić ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać masło, rozbełtane jajko, całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i odstawić na około 15 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki, nieco większe od orzecha laskowego i piec na złoty kolor w maszynce do orzeszków lub przeznaczonych do tego foremkach albo patelni.

Przygotowanie kremu czekoladowego: 

Mleko, masło i cukier podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku i cukier waniliowy i cały czas energicznie mieszając ucieramy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadka zagęszczamy mlekiem w proszku.
Tak przygotowanym kremem wypełniamy "skorupki" orzeszków i sklejamy ze sobą. Możemy do środka włożyć migdał lub orzech laskowy. Wypełnione kremem ciasteczka orzeszki odstawiamy do lodówk.

Jak przygotować ciasto na orzeszki i krem czekoladowy w robocie Kohersen Mycook 

Ciasto na orzeszki: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu głównym. Ustawić czas 1 minuta, obroty 5. Gotowe ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę i odstawić na 15 minut do lodówki. Z ciasta formować kulki i piec maszynce lub patelni do orzeszków do chwili uzyskania złotego koloru.
Krem czekoladowy: Mleko, masło i cukier umieścić w naczyniu głównym. Ustawić temperaturę 90 stopni,czas 5 minut, obroty 2
Dodać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy, ustawić czas 3 minuty, obroty 3.
Przygotowanym w ten sposób kremem napełniamy orzeszki i odstawiamy do lodówki.

Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

 Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami

Komentarze

  1. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie potrafię pomóc, zawsze robiłam je mąki pszennej. Myślę, że mąka kukurydziana mogłaby być dobrym zamiennikiem

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: