Makowiec świąteczny z bakaliami

Przepełniony magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka.

Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 ml letniego mleka
  • 90 g roztopionego przestudzonego masła
  • 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży
  • 5 żółtek 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • duża szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.
Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką.,
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.  Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Przygotowanie ciasta na makowiec w automacie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba zgodnie z zasadą - najpierw płynne, później sypkie, a  na końcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche drożdże i sól.
Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Dalej postępować według powyższego przepisu.

Składniki masy makowej
  • 2,5 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 do 80 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 50 ml rumu lub amaretto
  • 4 białka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli do ubijania piany z białek
Przygotowanie masy makowej
Mak zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych oczkach.
Do zmielonego maku dodać cukier, aromat migdałowy i bakalie.  Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim ogniu około 10 minut. Przesmażoną masę makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać.

Przygotowanie makowca
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości 30 cm i grubości około 2-3 mm i posmarować rozmąconym białkiem.
Rozprowadzić masą makową pozostawiając od brzegów po około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć ciasto jak roladę, a końce podłożyć pod spód.
Papier do pieczenia posmarować cienko olejem, ułożyć na nim makowce i zawinąć 2-krotnie pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem.
Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni.
Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową.

Lukier pomarańczowy
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek wrzącej wody
  • 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej (tutaj przepis)
Przygotowanie
Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać wrzącą wodę i dokładnie rozetrzeć, Gorącym lukrem polać makowiec.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: