11/05/2018

Jak wyczyścić srebrne sztućce

Jak wyczyścić srebrną zastawę

Jak przechowywać wyroby ze srebra, aby zachowały blask 

Kto powinien jeść na srebrnej zastawie


Niebawem, w gronie najbliższych nam osób, zasiądziemy do pięknie nakrytych wigilijnych stołów. I nieważne, czy wolimy tradycyjną aranżację czy zdecydujemy się na eksperymentowanie z dodatkami i kolorami. Ich nieodłącznymi elementami pozostaną: obrus, zastawa stołowa i sztućce.

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po piękne przedmioty lub nawiązujemy do rodzinnych tradycji. Układamy na stole dopiero co kupione albo przekazywane z pokolenia na pokolenie srebrne i platerowane sztućce, często sygnowane logo istniejącej od niemal 200 lat, najstarszej polskiej Fabryki Platerów HEFRA. Jeszcze w ubiegłym wieku srebrna galanteria stołowa była odzwierciedleniem statusu społecznego, także współcześnie uznawana jest za szczyt elegancji, a w większości polskich domów można spotkać, jeśli nie całe zestawy, to przynajmniej ich elementy.

Aby mimo upływu lat posrebrzane lub srebrne sztućce zachowały swój urok i piękny blask należy o nie odpowiednio zadbać.


Jak zapobiegać przebarwieniom na przedmiotach ze srebra

Wyroby ze srebra powinny być przechowywane w ciemnych i suchych miejscach. Po, najlepiej ręcznym, umyciu srebrnych sztućców i pozostałej galanterii stołowej należy wytrzeć je do sucha miękką ściereczką. Wyrobów ze srebra i wyrobów posrebrzanych nie powinno się myć w zmywarkach.

Jak konserwować srebrne wyroby.

Odpowiednie, opisane powyżej, przechowywanie wyrobów ze srebra powinno uchronić je przed śniedzeniem. Jeśli pomimo to pojawiłyby się przebarwienia należy usunąć je jak najszybciej. Można to zrobic prostymi domowymi sposobami.
  • Pasta do zębów: wycisnąć niewielką ilość pasty na szczoteczkę i delikatnymi, okrężnymi ruchami polerować wyroby ze srebrna
  • Soda z octem: przygotować roztwór z 1 litra wody, 1 łyżki octu i 1 łyżki sody i na maksymalnie 15 minut umieścić w nim zaśniedziałe przedmioty. Po wyjęciu z roztworu dokładnie opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.
  • Mąka z wodą: rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, tak aby powstała gęsta, kleista pasta. Przetrzeć nią srebrne przedmioty, po czym dokładnie opłukać i osuszyć.
  • Sok z cytryny: w soku wyciśniętym z cytryny zamoczyć miękką ściereczkę i przetrzeć nią zaśniedziałe srebra, a następnie opłukać je i wysuszyć.
  • Roztwór solny: plastikowe lub szklane naczynie wyłożyć folią aluminiową, wlać wrzątek i rozpuścić w nim sól w proporcjach 2 łyżki stołowe soli na litr wody. Wyroby ze srebra pozostawić w roztworze na kilka godzin.
  • zsiadłe mleko: zanurzyć wyroby ze srebra na około 30 minut, po czym dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.
Uwaga:
  • nie wolno myć w roztworze soli lub sody srebrnych lub posrebrzanych sztućców, jeśli są one dodatkowo oksydowane tlenkami metali.
  • plamy na wyrobach ze srebra mogą pojawić się także na skutek kontaktu z takimi produktami spożywczymi jak jajka, majonez czy brokuły. Odpowiada za to zawarta w nich siarka.
Oprócz domowych sposobów na przywrócenie srebrnej galanterii jej pierwotnego blasku, możemy też kupić specjalistyczne pasty, płyny i impregnowane odpowiednimi środkami ściereczki do czyszczenia wyrobów ze srebra. Dostępne są także specjalne kasetki do mycia sztućców w zmywarce.

Dlaczego warto używać srebrnych sztućców

  • Jony srebra mają działanie dezynfekujące, przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
  • Srebro uznawane jest za naturalny antybiotyk, to m.in. z tego powodu korzystanie ze srebrnej zastawy jest wskazane dla osób o osłabionym systemie odpornościowym, ludzi starszych i małych dzieci (stąd zwyczaj obdarowywania nowo narodzonych dzieci srebrną łyżeczką).
  • Wykonane ze srebra sztućce nie powodują zmiany smaku spożywanych potraw.
  • Potrawy mieszane podczas gotowania srebrną łyżką dłużej zachowują świeżość. 
  • Bogata w związki srebra woda w rzece Ganges niszczy zarazki cholery w ciągu trzech godzin.

Jak wyczyścić srebrne sztućce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger