Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

przepis na wegetariańskie śniadanie. 


Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Syrii danie serwowane na śniadanie lub jako przystawka. Fatteh jest łatwy w przygotowaniu, stosunkowo tani i umożliwia wykorzystanie resztek składników z innych potraw, zwłaszcza podeschniętych chlebków pita i nadmiaru ugotowanej ciecierzycy, wpisując się tym samym w trend "gotuję, nie marnuję".

Słowo fatteh (arabski: فتّة‎ ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe.
Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine.

Autorką poniższego przepisu na fatteh czyli syryjskie śniadanie jest urodzona w Aleppo Karima Kanjo.

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

 - składniki na 4 porcje
  • 3 chlebki pita, pocięte na małe kawałki
  • około 250 g ugotowanej ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki)
  • po około pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 100 ml wody z ciecierzycy - (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos)
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego lub  papryki Aleppo (opisałam ją tutaj -  Papryka Aleppo - co to jest
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl)
  • do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry 
  • olej i masło ghee do  smażenia
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Przepis na fatteh ciecierzycę z jogurtem i chlebem pita

Pocięte na mniejsze kawałki chlebki pita obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub prażyć przez  około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.|Odsączyć pitę z tłuszczu i przełożyć do miski.
Orzeszki piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok.
Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę.
Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą. Ozdobić na wierzchu uprażonymi orzeszkami piniowymi i opcjonalnie nasionami granatu.


Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: