11/08/2018

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

  przepis na wegetariańskie śniadanie


Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Syrii danie serwowane na śniadanie lub jako przystawka. Fatteh jest łatwy w przygotowaniu, stosunkowo tani i umożliwia wykorzystanie resztek składników z innych potraw, zwłaszcza podeschniętych chlebków pita i nadmiaru ugotowanej ciecierzycy, wpisując się tym samym w trend "gotuję, nie marnuję".

Słowo fatteh (arabski: فتّة‎ ) oznacza po arabsku "zmiażdżony" lub "okruchy". Do fatteh często dodawane są także inne składniki - mięso drobiowe lub jagnięcina, owoce granatu, bakłażany, natka pietruszki lub kolendry, migdały lub orzeszki piniowe.
Ze względu na warstwowe ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine.

Autorką poniższego przepisu na fatteh czyli syryjskie śniadanie jest urodzona w Aleppo Karima Kanjo.

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

 - składniki na 4 porcje
  • 3 chlebki pita, pocięte na małe kawałki
  • około 250 g ugotowanej ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki)
  • po około pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 100 ml wody z ciecierzycy - (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos)
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego lub  papryki Aleppo (opisałam ją tutaj -  Papryka Aleppo - co to jest
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl)
  • do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry 
  • olej i masło ghee do  smażenia
Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Przepis na fatteh ciecierzycę z jogurtem i chlebem pita

Pocięte na mniejsze kawałki chlebki pita obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub prażyć przez  około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.|Odsączyć pitę z tłuszczu i przełożyć do miski.
Orzeszki piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok.
Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę.
Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą. Ozdobić na wierzchu uprażonymi orzeszkami piniowymi i opcjonalnie nasionami granatu.


Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger