11/11/2018

Warsztaty z gwiazdą i z All About Life

Warsztaty z Gwiazdą zagościły już na stałe na kulturalno - kulinarnej mapie Warszawy. Organizowane cyklicznie przez portal Allaboutlife.pl spotkania dziennikarzy, blogerów, gwiazd i renomowanych firm to nie tylko wspaniała okazja by kreatywnie spędzić kilka godzin na wspólnym gotowaniu. To także możliwość poznania najnowszych trendów w kuchni, kosmetyce i modzie.

XII edycja odbywająca się pod hasłem "Jesienne zdrowe smaki" była dla środowiska blogerskiego wyjątkowa. Obok Rafała Maseraka, głównymi bohaterkami wydarzenia były Anna Kosterna - Kaczmarek, autorka bloga Czosnek w pomidorach i Joanna Biernacka, która od 2012 r. prowadzi blog Ash Plum Plum.

Wspólne gotowanie w tak doborowym to niesamowite przeżycie i duża dawka pozytywnej energii. Przepisy na pyszne, pełne witamin dania, które możemy przygotować w niespełna pół godziny opracowała Ania Kosterna - Kaczmarek. Do ich przygotowania użyliśmy produktów dobrze Wam znanych firm.

Sery pleśniowe Lazur stanowiły podstawę wyśmienitej sałatki, przyprawionej solą czosnkową i kolorowym pieprzem ziarnistym Appetita, która właśnie wprowadziła na rynek nowe produkty.

Sałatka z serem pleśniowym Lazur 

Składniki: mix sałat, pomidorki cherry,  gruszka, świeży ogórek, różne rodzaje sera pleśniowego Lazur (np. złocisty, błękitny), prażone pestki słonecznika. 
Przygotowanie: Do miski wrzucamy mix sałat. Gruszkę, ogórek, ser pleśniowy Lazur kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z miksem sałat. Na patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sosem z poniższego przepisu.

Sos do sałatki z serem pleśniowym Lazur

4 łyżki oliwy z oliwek,  łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól czosnkową Appetita i ziarnisty pieprz kolorowy ziarnisty Appetita mieszamy i dodajemy do sałatki

Sałatka z serem pleśniowym Lazur
Sałatka z serem pleśniowym Lazur
Do przygotowania bezalkoholowego grzańca wykorzystaliśmy Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk. Firma Oryginalny Sok to odkrycie jednej z poprzednich edycji Warsztatów z gwiazdą. 20 różnych smaków soków od najpopularniejszych (np. sok z jabłka lub sok z pomarańczy) poprzez smaki egzotyczne takie jak sok jabłko – mango, a kończąc na ciekawych  połączeniach np. sok z jabłka, cynamonu i goździków lub sok z kiszonego ogórka i buraka powodują, że produkty Oryginalny Sok nie mają na rynku konkurencji. Co ważne - firma Oryginalny Sok posiada międzynarodowy certyfikat produktów Vegańskich i Wegetariańskic.

Przepis na grzaniec bezalkoholowy

Oryginalny Sok jabłko - cynamon - goździk doprawić mielonym cynamonem i cukrem waniliowym  Appetita. Dodać goździki, 4 podsmażone jabłka, kilka łyżek miodu i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Wymieszać i gorący napój rozlać do szklaneczek.

Grzaniec bezalkoholowy
Grzaniec bezalkoholowy
Skoro mamy jesień to nie mogło też zabraknąć grzybów. A jak wiadomo - skoro grzyby to od Runoland. Firma RUNOLAND to producent zdrowej żywności, ale przede wszystkim  gwarancja wyśmienitego smaku i doskonałej jakości przetworów z warzyw i owoców oraz suszonych i  marynowanych grzybów. Podczas Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami.

Przepis na risotto z grzybami 

Składniki:
20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita
Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego.  Za każdym razem dolewaj kolejną porcję jak tylko ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut :) W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Risotto z grzybami
Risotto z grzybami
Jesień to czas na pyszne sałatki. Ich doskonałym, uzupełnieniem są paluszki z Surimi, sygnowane logo Vici, firmy obecnej na polskim rynku od piętnastu lat.  Poniższy przepis to idealne rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę.

Przepis na sałatkę krabową Surimi

2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita.
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem Appetita i wymieszać.

Sałatka krabowa Surimi
Sałatka krabowa Surimi
Podczas Warsztatów z gwiazdą nie mogło też zabraknąć produktów firmy Mixit. Czytelnicy bloga znają ją doskonale z artykułu,  w którym dokładnie opisałam Batoniki Mixitki - zdrowa alternatywa dla słodyczy. Tym razem wykorzystaliśmy w przepisach pyszne musli i prażone ziarna do sałatek.
Warto też pamiętać, że Mixit umożliwia skomponowanie własnych mieszanek musli i kasz z ponad 90 doskonałej jakości składników w tym liofilizowanych owoców, nasion i orzechów.

Przepis na smoothie bowl z MIXIT

Składniki: 4 duże banany, 1 awokado, 1 szklanka mrożonych jagód, 250 ml mleka ryżowego,2 kiwi, wiórki kokosa, maliny lub borówki
Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do miseczki, dekorujemy musli MIXIT.

Smoothie bowl z Mixit
Smoothie bowl z Mixit
Warsztaty z gwiazdą to także ogromna dawka inspiracji i wiedzy o nowościach rynkowych. Nie mogło ich zabraknąć także podczas XII edycji. Hitem okazały się naturalne i organiczne kosmetyki Oway przeznaczone do wszystkich rodzajów włosów. Wolne od parabenów, sztucznych barwników, alergenów zapachowy, olejów mineralnych, amoniaku gwarantują włosom profesjonalną pielęgnację i ochronę. Substancje do produkcji kosmetyków pozyskiwane są z upraw położonych w okolicach Bolonii we Włoszech, gdzie na 50 tys. metrów kwadratowych rośliny uprawiane  bez ingerencji w środowisko naturalne.

kosmetyki do włosów Oway
Kosmetyki do włosów Oway

Swoje produkty i usługi zaprezentowały też takie marki jak Skipwish, Ensoel Electronics i Madonis. A skoro jednym z prowadzących był Rafał Maserak nie mogło obyć się bez tańców. Jednym słowem miło i kreatywnie spędzony czas.
Skipwish
Skipwish
Madonis
Autorzy zdjęć: CzteryFajery.pl i Jarosław Antoniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger