11/12/2018

Ryba zapiekana w śmietanie

Ryba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub inny gatunek o delikatnym mięsie, który upieczemy stosunkowo szybko. Dzięki temu w dosłownie pół godziny przygotujemy zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso ryb jest też bardzo lubiane przez dzieci.
Ryba zapiekana w śmietanie z cebulką może być serwowana w kokilkach, będzie się wówczas pięknie prezentować na świątecznym stole, a jak sami się przekonacie, nie należy do trudnych w przygotowaniu dań.
Smacznego.


Ps. Z poniższego przepisu, którego autorem jest Jerzy Nogal korzystaliśmy podczas warsztatów kulinarnych z firmą Polmlek przygotowując filet z dorsza zapiekany w śmietanie.

Ryba zapiekana w śmietanie 

 składniki na 4 porcje
  • około 80 dag filetów z dorsza, lina lub łososia
  • 1 duża cytryna
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie mąka do oprószenia ryby przed smażeniem
  • 200 ml śmietany 18% Polmlek Maćkowy
  • tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane, w ostateczności olej)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przepis na rybę zapiekaną w śmietanie 

Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na kilka części i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło, masło klarowane lub olej) i smażymy rybę po około 2 minuty z każdej ze strony, do chwili, aż zacznie się rumienić. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle do czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje.
Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. 
Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Ryba zapiekana w śmietanie

2 komentarze:

  1. Ryba w śmietanie - czy może być coś lepszego? Do tego dodałbym biały pieprz zamiast zwykłego :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger