11/16/2018

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem to nowość także w naszym jadłospisie. Po raz pierwszy jadłam ją podczas warsztatów kulinarnych "Tradycyjnie smakuj życie" prowadzonych przez Macieja Siąkowskiego, a zorganizowanych przez firmę Victoria Cymes.
Zupa krem z pietruszki i jabłek przygotowana na bazie mleczka kokosowego dzięki dużej zawartości ważnych dla zdrowia witamin wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie.
Warto wypróbować ten przepis na zupę krem z korzenia pietruszki z pieczonym kurczakiem, zwłaszcza jesienią kiedy tak łatwo o przeziębienie.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

 składniki na 6 porcji

Zupa z korzenia pietruszki i jabłek

  • około 500 g korzenia pietruszki,
  • 200 g jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak do zupy krem z pietruszki

  • 1 kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 papryczki chili drobno posiekane
  • łyżka mielonej kolendry
  • sól do smaku

Do dekoracji:

  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • chipsy z ulubionych warzyw
  •  sok i starta skórka z limonki

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami
Na zdjęciu: po lewej - kurczak doprawiony drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur wraca do łask

Przepis na zupę krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Z udek kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości i każde przekroić na dwie części. Doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki kokosowe. Każdy kawałek kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140*C przez około 1,5 godziny.
Kiedy kurczak będzie się piekł, pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki, zalać mlekiem i wodą i gotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka, gotować jeszcze około minuty. Następnie zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać porcje zupy do talerzy, do zupy włożyć upieczone kawałki kurczaka, całość posypać chipsami z ulubionych warzyw (w naszym przypadku był to topinambur), prażonymi  wiórkami kokosowymi, natką kolendry i odrobiną skórki z limonki.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami
Na zdjęciu: po lewej - robot wielofunkcyjny Kohersen Mycook, w którym gotowaliśmy i miksowaliśmy zupę, po prawej - udekorowana chipsami z topinamburu i natką kolendry zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger