Ryba zapiekana w śmietanie

Ryba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub inny gatunek o delikatnym mięsie, który upieczemy stosunkowo szybko. Dzięki temu w dosłownie pół godziny przygotujemy zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso ryb jest też bardzo lubiane przez dzieci.
Ryba zapiekana w śmietanie z cebulką może być serwowana w kokilkach, będzie się wówczas pięknie prezentować na świątecznym stole, a jak sami się przekonacie, nie należy do trudnych w przygotowaniu dań.
Smacznego.


Ps. Z poniższego przepisu, którego autorem jest Jerzy Nogal korzystaliśmy podczas warsztatów kulinarnych z firmą Polmlek przygotowując filet z dorsza zapiekany w śmietanie.

Ryba zapiekana w śmietanie 

 składniki na 4 porcje
  • około 80 dag filetów z dorsza, lina lub łososia
  • 1 duża cytryna
  • 2 średnie cebule
  • opcjonalnie mąka do oprószenia ryby przed smażeniem
  • 200 ml śmietany 18% Polmlek Maćkowy
  • tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane, w ostateczności olej)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przepis na rybę zapiekaną w śmietanie 

Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na kilka części i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło, masło klarowane lub olej) i smażymy rybę po około 2 minuty z każdej ze strony, do chwili, aż zacznie się rumienić. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle do czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje.
Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. 
Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Ryba zapiekana w śmietanie

Komentarze

  1. Ryba w śmietanie - czy może być coś lepszego? Do tego dodałbym biały pieprz zamiast zwykłego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: