Moc ziaren i orzechów

Moc ziaren i orzechów znana jest od dawna. 

Ich dobroczynny wpływ docenili już starożytni, a w wielu kulturach wierzono, że mają magiczną moc.

Ziarna i orzechy stanowią ważny i wartościowy składnik diety. Mogą być zdrową, dodającą energii przekąską lub uzupełnieniem wielu potraw. Zawierają korzystne dla zdrowia, łatwo przyswajalne tłuszcze, wysokiej jakości błonnik, ważne dla organizmu sole mineralne oraz mnóstwo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminy A i E. Warto zatem uzupełnić swoją codzienną dietę o te niepozorne dodatki.

Potrawy z dodatkiem ziaren i orzechów - gdzie szukać przepisów

Wiele inspiracji na potrawy z dodatkiem ziaren i orzechów znalazłam w wydanej jeszcze w ubiegłym roku nakładem Wydawnictwa Olesiejuk, książce „Moc ziaren i orzechów”. Opatrzona krótkim wstępem zawierającym charakterystykę znanych i mniej znanych ziaren i orzechów, książka stanowi zbiór pond 80 podzielonych na kilka kategorii propozycji różnorodnych posiłków.


W publikacji znajdziemy przepisy na mleka i masła m.in. na moje ulubione masło z orzechów laskowych i czekolady oraz mleko z nasion konopi. Dość obszerny rozdział poświęcony sałatkom kusi czytelników surówką z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i zieloną sałatką z sezamem. Wśród propozycji na dania gorące interesująco zapowiada się curry warzywne z orzechami nerkowca. Miałam już wielokrotnie okazję przygotowywać rozmaite curry z dodatkiem orzechów w tym, naprawdę pyszne, curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową, chętnie więc wypróbuję wersję wegetariańską. Na uwagę zasługują też pozostałe przepisy na ciepłe posiłki, zwłaszcza te z użyciem komosy ryżowej oraz owsianka z borówkami i migdałami.



Rozdział „Przekąski i sosy” zawiera interesując propozycje na m.in. na grzanki i pesto. Fragment poświęcony deserom i koktajlom ucieszy fanów słodkości i zdrowego odżywiania. Batoniki daktylowe z amarantusem i pestkami, deser z chia i mango, lody pistacjowe czy koktajl figowy z orzechami nerkowca, to tylko kilka przykładów na to w jaki sposób możemy urozmaicić swoją codzienną dietę korzystając z książki „Moc ziaren i orzechów”. W ostatnim rozdziale „Wypieki” moją uwagę zwróciły ciastka pomidorowe ze słonecznikiem i chleb z ziarnami, które zamierzam w najbliższym czasie przygotować.
Wiele przepisów zostało uzupełnionych praktycznymi poradami, a dodatkowym walorem publikacji są przepiękne fotografie i, co nie jest bez znaczenia w przypadku książek kucharskich, twarda oprawa.

Polecam zarówno do domowej biblioteczki, jak i na prezent, tym bardziej, że aktualnie cena książki oscyluje w kwocie około 20 złotych.

Tytuł: Moc ziaren i orzechów

Autor: opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Wydawnictwo Olesiejuk
Data wydania: 2017
Liczba stron: 192

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: