Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami.
Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą.
A tutaj zonk !
Okazało się, że zarówno w Indiach, jak i w Pakistanie przygotowuje się bardzo podobne zupy.
Poniżej znajdziecie więc dwa warianty.
W przypadku przepisu od Asimy pozwoliłam sobie na małe eksperymenty. Ponieważ nie miałam akurat w domu groszku gołębiego, zastąpiłam go zmiksowaną komosą ryżową, a zamiast garam masala, dodałam tandoori masala.
Zarówno komosa ryżowa (quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata.
Na zdjęciach zupa z przepisu Izy.

Zupa z buraków - przepis Izy
Składniki
  • 3 duże buraki czerwone
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • kawałek selera  
  • 1,5 do 2 litrów  wywaru warzywnego lub mięsnego
  • sól i pieprz  do smaku
  • śmietana do zup
Moje uwagi: już na talerzach do każdej porcji dodałam po 2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, która oprócz wielu właściwości zdrowotnych, ma też tę zaletę, że nie zmienia smaku potrawy.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową.

Zupa z buraków - przepis Asimy
Składniki
  • 3 duże buraki czerwone
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 papryczki chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • 1,5 do 2 litrów wody lub wywaru warzywnego albo mięsnego
  • 2-3 łyżki stołowe groszku gołębiego (nikla indyjska tzw. toor dal) - w Polsce dość trudno dostępny, więc też zastąpiłam ugotowaną komosą ryżową, ale tym razem ją zblendowałam przed dodaniem do zupy
  • 1 łyżka przyprawy garam masala (podczas kolejnego gotowania tej zupy garam masala  zastąpiłam tandoori masala, którą bardzo lubię i która nadaje potrawom piękny kolor)
  • olej lub masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana i liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie
Na około 2 godziny przed gotowaniem namoczyć groszek gołębi w zimnej wodzie, po czym ugotować do miękkości (zajmie to około godziny) i rozgnieść na puree. Jeśli zamiast toor dal użyjecie komosy ryżowej, to czas gotowania będzie znacznie krótszy.
Buraki i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę,czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej lub masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać buraki, marchewkę, imbir, papryczkę chili, garam masala i ciągle mieszając smażyć przez 3-5 minut, a następnie zalać warzywa wodą lub bulionem, doprawić do smaku i gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony groszek gołębi lub komosę ryżową.
Przed podaniem można udekorować kleksem śmietany i listkami kolendry.

Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: