Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach
Karkade - herbata z hibiskusa wywodzi się z Egiptu. W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)
Składniki (na 5 porcji)
Jak zrobić karkade
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)
Składniki (na 5 porcji)
- 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
 - 5 szklanek wody
 - 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
 - lód
 
- 8-10 listków świeżej mięty lub
 - 4-5 kropli aromatu waniliowego lub
 - 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub
 - 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub
 - 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub
 - 1/2 łyżeczki wody różanej lub
 - szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub
 - szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać
 
Jak zrobić karkade
Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut. Odcedzić płatki, osłodzić cukrem lub miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków) 
Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.
Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.



No nie powiem, teraz będę musiał koniecznie tego spróbować!
OdpowiedzUsuń