Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

Karkade - herbata z hibiskusa wywodzi się z Egiptu. W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy tego nie wypróbowali, a ponieważ test wypadł pomyślnie to poniżej przepis :)

Składniki (na 5 porcji)
    • 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
    • 5 szklanek wody
    • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
    • lód
      Opcjonalnie smak i aromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami (wybieramy jeden z nich)
        • 8-10 listków świeżej mięty lub
        • 4-5 kropli aromatu waniliowego lub
        • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub
        • 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub
        • 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub
        • 1/2 łyżeczki wody różanej lub
        • szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub
        • szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać

          Jak zrobić karkade

          Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać kwiaty hibiskusa i natychmiast zestawić z ognia. Kwiaty powinny parzyć się około 15-20 minut. Odcedzić płatki, osłodzić cukrem lub miodem i ewentualnie dodać wybrany dodatek (zawsze wybieramy tylko jeden z dodatków)
          Schłodzić napój i podawać z kostkami lodu.
          Jeśli chcemy uzyskać gorące, rozgrzewające karkade, to wówczas kwiaty hibiskusa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy z dodatkiem cynamonu na bardzo małym ogniu około 7-8 minut.
          Po odcedzeniu płatków słodzimy do smaku cukrem lub miodem.

          Karkade gazowane

          Karkade można też przygotować z mineralną wodą gazowaną. Redukujemy wówczas ilośc wody do zaparzenia hibiskusa do około 2,5 szklanki, ale nie zmniejszamy ilości pozostałych składników.
          Przed podaniem uzupełniamy wodą gazowaną i kostkami lodu.

          Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

          Komentarze

          Prześlij komentarz

          Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

          Formularz kontaktowy

          Nazwa

          E-mail *

          Wiadomość *


          Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

          Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


          Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

          Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

          A teraz ugotujmy coś wspólnie
          Ola i Paweł

          Znajdziesz nas tutaj

          Znajdziesz nas tutaj: