Zupa rybna z karpia
Wigilijna zupa rybna – przepis na zupę z karpia
Polska zupa rybna z karpia, gotowana na rybich głowach to wcale nie jest zupa z resztek, ale ozdoba świątecznego stołu. Podana z grzankami, lanymi kluskami, albo makaronem, np. z łazankami, domowa tradycyjna zupa rybna naprawdę może być bardzo dobra. Zamiast zachwycać się owocami morza sprowadzanymi z drugiego końca świata, zrób najlepszą zupę rybną, taką jak robiły nasze babcie.
Najlepsza zupa rybna przyrządzona na ogonach i główkach karpia.Tradycyjna zupa rybna z karpia – składniki
- rybie głowy karpia, ogony i kręgosłupy – łącznie około 1 kg,
- 5-6 filetów z karpia bez skóry, pokrojonych na kawałki „na jeden kęs”,
- 2-3 łyżki masła lub oleju,
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty (3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, pół małego selera, duży por),
- 1 duża cebula,
- 2 litry wody,
- przyprawy do zupy rybnej: 4-5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i biały lub czarny pieprz do smaku,
- opcjonalnie 200 ml śmietany 30% do zabielenia zupy,
- natka pietruszki lub koperek do podania i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
Sprawdzony przepis na zupę rybną krok po kroku
Podsmażanie warzyw do zupy rybnej. Cebulę przekrój na 4-6 kawałków, 2 marchewki, 1 pietruszkę i 1 por pokrój na około 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i mieszając od czasu do czasu, podsmażaj, około 7-10 minut, aż krawędzie cebuli i pora zaczną się rumienić. Wlej 2 litry wody, dodaj przyprawy do zupy rybnej i gotuj na średnim ogniu około pół godziny.
Gotowanie wywaru z karpia. Kiedy warzywa się gotują, umyj ogony i główki karpia, usuń skrzela i oczy. Dodaj przygotowaną rybę do warzyw, zmniejsz płomień i gotuj zupę pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od ości. Przecedź wywar z karpia przez sitko do czystego garnka.
Zupę możesz zagęścić, dodając do przecedzonego wywaru z karpia trochę zmiksowanej ugotowanej cebuli i marchewki, na których gotowałaś wywar. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu zupa jest bardziej kremowa.
Przyrządzenie zupy rybnej. 1 marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodaj startą marchewkę i pokrojone na kawałki filety z karpia. Gotuj zupę przez kilka minut, aż kawałki ryby się ugotują. Zupę możesz dodatkowo zabielić śmietaną.
Serwowanie. Zupę podawaj bardzo gorącą z lanymi kluskami, makaronem łazanki lub grzankami. Na koniec posyp świeżą zieleniną.
Udostępnij przepis na zupę rybną z karpia
Zasmakowała Ci prawdziwa zupa rybna z głów karpia? Nasze przepisy na kremowe zupy są po prostu sprawdzone! Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na najlepszą zupę z karpia na Wigilję w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest zupa rybna z karpia i skąd jej popularność?
Tradycyjna zupa rybna z karpia to danie kuchni polskiej, kojarzone głównie z Wigilią. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie ogona i głowy karpia, a następnie podaje z kawałkami ryby, warzywami i delikatnymi dodatkami. W dawnych czasach nic nie mogło się zmarnować, a ryby były ważnym źródłem białka. Z resztek gotowano aromatyczny rosół rybny z karpia, na którym przyrządzano zupy i sosy.
Wszystko, co musisz wiedzieć, zanim zrobisz swoją najlepszą zupę rybną z karpia
Podstawą wigilijnej zupy rybnej nie jest mięso, tylko to, co zazwyczaj ląduje w koszu. Rybie głowy, ogony i kręgosłupy zawierają dużo kolagenu i smaku, ale zanim zaczniesz gotować zupę, trzeba dokładnie umyć głowy karpia i usunąć oczy i skrzela. Rybie skrzela dają gorycz i psują kolor. Dobrze oczyszczony karp to podstawa, jeśli tego nie dopilnujesz, żadne przyprawy nie uratują smaku zupy rybnej.
Często pytacie, czy warto wcześniej namoczyć główki karpia. Naszym zdaniem tak, bo dzięki temu bulion rybny będzie bardziej klarowny. Żeby zrobić klarowny wywar z karpia, nie gotuj go na silnym ogniu, powinien jedynie delikatnie mrugać tak, jak rosół. Rybie ości szybko oddają smak, więc około 40 minut gotowania wystarczy. Dłuższe gotowanie uwalnia sole wapnia, które psują smak rybnej zupy.
Warzywa do zupy rybnej
Dobra zupa z karpia na Wigilię nie może się obejść bez pęczka włoszczyzny. Warzywa do zupy rybnej warto wcześniej podsmażyć. Rozgrzej odrobinę masła albo dobrego oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Podsmażenie warzyw powoduje, że wywar z karpia ma ciemniejszy, piękny kolor.
Do podsmażonych warzyw dodaj rybę. Żeby ugotować litr bulionu rybnego, potrzeba około pół kilograma korpusów i głów karpia. Zalej całość zimną wodą, a kiedy zacznie powoli dochodzić do wrzenia, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Jak przyprawić zupę rybną z karpia?
Przyprawy do zupy rybnej to temat rzeka. Karp lubi ziele angielskie, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Solą i pieprzem dopraw zupę dopiero na samym końcu. Podczas gotowania płyn odparowuje, więc to, co na początku wydaje się mało słone, pod koniec gotowania może wymagać mniej soli. Jeśli czujesz, że czegoś brakuje, nie dodawaj kostki rosołowej. Czasem wystarczy odrobina soku z cytryny albo szczypta cukru. Zupa rybna powinna być wyrazista, no chyba że ktoś lubi mdłe zupy.
Wigilijna zupa rybna zabielana śmietaną
W wielu regionach tradycyjna zupa rybna z karpia jest zabielana śmietaną. Tak przygotowana zupa rybna powinna być podawana z lanymi kluskami, domowym makaronem lub grzankami.
Ogólnie rzecz biorąc, zupa rybna lubi kwasowość. Może to być sok z cytryny, wytrawne białe wino, a w niektórych rejonach Polski woda z ogórków kiszonych. Kwas „podcina” tłustość i sprawia, że esencjonalna zupa rybna staje się lżejsza w odbiorze.
Wigilijna zupa rybna z głów karpia zabielana śmietaną.Ostra zupa rybna wigilijna po węgiersku
W Polsce prawdziwa zupa rybna wigilijna jest raczej delikatna, Na Węgrzech, na świątecznych stołach króluje słynna Halaszle – węgierska zupa rybna z dużą ilością papryki i cebuli.
Węgierska pikantna zupa rybna jest bardzo wyrazista w smaku. Jeśli chcesz zrobić taką zupę, dodaj pokrojoną paprykę świeżą (słodką i ostrą) do bulionu rybnego. Węgrzy często przecierają ugotowane warzywa i kawałki ryby przez sito, dzięki temu powstaje gęsta, kremowa zupa, bez grama mąki czy śmietany. My też czasami przecieramy część warzyw do zupy rybnej.
Do czego wykorzystać bulion rybny?
Masz litr bulionu rybnego w zapasie? Możesz go zamrozić, przyda Ci się do risotto, sosu do ryby czy azjatyckiej pikantnej zupy rybnej. Dobry wywar z karpia możesz wykorzystać, jako bazę do francuskiego sosu Velouté i polać nim filety z karpia albo inne ryby. Bardzo smaczne jest risotto di mare oraz kawałki ryby ugotowane w takim domowym wywarze z karpia. Jeśli masz domowy bulion rybny, to już połowa drogi do przygotowania francuskiej esencjonalnej zupy rybnej bouillabaisse czy amerykańskiej zupy z małżami.
FAQ: Wszystko, co musisz wiedzieć o domowej zupie rybnej z karpia na Wigilię
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania, jak zrobić zupę z karpia na święta lub obiad na dzień powszedni.
Z jakich części karpia robi się najlepszy wywar rybny na zupę?
Prawdziwa zupa rybna na Wigilię to w gruncie rzeczy zupa z resztek. Do ugotowania bulionu wykorzystuje się rybie głowy, ogony i kręgosłupy, dzięki czemu powstaje bardzo esencjonalna zupa rybna.
Jak przygotować głowy karpia do gotowania?
Dobrze oczyszczony karp to podstawa smaku zupy rybnej. Przede wszystkim trzeba dokładnie umyć rybę i usunąć oczy i skrzela.
Ile czasu gotować wywar z karpia na zupę?
Po dodaniu ogona i główki karpia gotuj zupę około 40 minut na małym ogniu, tak aby wywar z karpia tylko „mrugał”. Dłuższe gotowanie uwalnia sole wapnia, które psują smak zupy rybnej.
Kiedy dodać przyprawy i jak doprawić zupę rybną?
Przyprawy do zupy rybnej dodaj na początku gotowania wywaru, ale solą i pieprzem dopraw zupę dopiero na samym końcu.
Jak zagęścić i zabielić wigilijną zupę rybną?
Zupę można zagęścić, dodając do przecedzonego bulionu rybnego trochę zmiksowanej ugotowanej cebuli i marchewki z wywaru. Tradycyjna zupa rybna może być też dodatkowo zabielona śmietaną.
Czy można zrobić świąteczną zupę rybną na samym bulionie warzywnym?
Tak, to dobry pomysł, jeśli nie lubisz mocnego rybnego smaku. Najpierw ugotuj bulion warzywny, a następnie dodaj do niego kawałki ryby. Powstanie lekka zupa rybna z karpia na Wigilię.
Zupa rybna z karpia.





Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych