12/04/2018

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

 dania rybne na Wigilię


Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z dań, które pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole. W moim domu rodzinnym zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania.

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku ma jeszcze jedną zaletę - można go przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem zapiec z cebulą. Unikniemy pryskającego tłuszczu i niepotrzebnego bałagany w kuchni. .

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

proporcje dla 6 - 10 osób
  • 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości
  • 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego
  • 100 g świeżego masła
  • 2 cebule pokrojone w krążki
  • mąką pszenna
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sok z 1-2 cytryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 jajka
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm., przekładamy krążkami cebuli, lekko solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni.
W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w  roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron.
Usmażone kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Serwujemy z gorącym pęczakiem i porcją musu chrzanowego

Przepis na mus chrzanowy

proporcje dla 8-10 osób
  • 500 g sera naturalnego w wiaderku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki chrzanu 
  • sól do smaku

Jak zrobić mus chrzanowy

Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał.

Polecane wina niemieckie 
Riesling
Degustowane wina niemieckie
2017 Scheurebe trocken Weingut Geil, Hesja Nadreńska,
2016 Riesling trocken "The daily August", Weingut August Kesseler, Rheingau

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger