TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

 dania rybne na Wigilię

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z dań, które pojawi się w tym roku na naszym świątecznym stole. W moim domu rodzinnym zazwyczaj karp serwowany był w klasycznym wariancie - panierowany w mące, jajku, bułce tartej i usmażony. Bardzo lubię karpia w tej postaci, ale ten, którego przygotowaliśmy podczas warsztatów z Instytutem Win Niemieckich i  szefową kuchni Agatą Wojdą jest wyjątkowy - delikatny, soczysty, rozpływający się w ustach. Jednocześnie to jeden z najprostszych przepisów na przygotowanie pysznego świątecznego dania.

Smażony i zapiekany w piekarniku karp ma jeszcze jedną zaletę - można go przygotować dzień wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podpiec z cebulą. Unikniemy pryskającego tłuszczu i niepotrzebnego bałaganu w kuchni.

karp-wigiliny-smazona-i-pieczony-w-piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

proporcje dla 6 - 10 osób
  • 3 - 4 płaty karpia, oczyszczone i pozbawione ości
  • 1 duże (500g) opakowanie masła klarowanego
  • 100 g świeżego masła
  • 2 cebule pokrojone w krążki
  • mąką pszenna
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sok z 1-2 cytryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 jajka
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku

Płaty karpia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm., przekładamy krążkami cebuli, lekko solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni.
W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w  roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron.
Usmażone kawałki karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy podsmażoną cebulą i wiórkami masła (zwykłego, nie klarowanego), przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Serwujemy z gorącym pęczakiem i porcją musu chrzanowego

Przepis na mus chrzanowy

proporcje dla 8-10 osób
  • 500 g sera naturalnego w wiaderku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki chrzanu 
  • sól do smaku

Jak zrobić mus chrzanowy

Mieszamy biały ser z chrzanem, dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy do   lodówki, aby stężał.

karp-wigilijny-smazony-i-pieczony-w-piekarniku
Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku.

Komentarze