Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem.Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem do sukcesu jest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej.
Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa.
Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
składniki- 500 g filetów z kurczaka
- pół małego ananasa (można zastąpić ananasem z puszki)
- 1 duża papryka dowolnego koloru
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 marchewka pokrojona w plasterki lub cienkie słupki
- 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 70 ml octu jabłkowego lub ryżowego (jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 - 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 6 łyżek wody
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - tradycyjny przepis
Pokrojone w kostkę filety z kurczaka oprószyć skrobią kukurydzianą i odłożyć na około 10 minut. Usmażyć mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, zdjęć z patelni i odłożyć.Na patelnię wlać dwie-trzy łyżki oleju i cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu imbir i czosnek - zajmie to około jednej minuty. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać cebulę i cały czas mieszając smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso z kurczaka, pokrojoną paprykę, marchewkę, kawałki ananasa i smażyć następne 2 minuty. Dodać brązowy cukier, keczup, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 3 do 5 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego lub zagęścić sos skrobią kukurydzianą rozrobioną z wodą.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z wolnowaru
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć skrobią kukurydzianą, doprawić solą i pieprzem i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.Obranego i pozbawionego głąba ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niedużą w kostkę, a marchewkę w cienkie słupki lub plasterki. Do misy wolnowaru wkładamy brązowy cukier, keczup, imbir, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy i warzywa. Całość mieszamy. Dodajemy mięso drobiowe, jeszcze raz mieszamy i uruchamiamy wolnowar
Czas wolnowarzenia
- opcja low 5-7 godzin
- opcja high 3-4 godziny
Cześć! Dzięki za podrzucenie pomysłu na smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńCałą przyjemność po mojej stronie :)
UsuńA jaką kawę polecilibyście po takim obiadku?
Oj, petarda!!!! Zrobilam dzisiaj, proporcje idealne :-) dziękuję za przepis.
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuń