12/03/2018

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem.
Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić  kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem do sukcesu jest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej.

Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa.
Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze.

kurczak w sosie slodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • pół małego ananasa (można zastąpić ananasem z puszki)
  • 1 duża papryka dowolnego koloru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki lub cienkie słupki
  • 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml octu jabłkowego lub ryżowego (jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Uwaga: w klasycznych przepisach kawałki kurczaka należy przed smażeniem najpierw obtoczyć w rozbełtanym jajku, a później oprószyć skrobią kukurydzianą.

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - tradycyjny przepis

Pokrojone w kostkę filety z kurczaka oprószyć skrobią kukurydzianą i odłożyć na około 10 minut. Usmażyć mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia,  zdjęć z  patelni i odłożyć.
Na patelnię wlać dwie-trzy łyżki oleju i cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu imbir i czosnek - zajmie to około jednej minuty. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać cebulę i cały czas mieszając smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso z kurczaka, pokrojoną paprykę, marchewkę, kawałki ananasa i smażyć następne 2 minuty. Dodać brązowy cukier, keczup, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 3 do 5 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego lub zagęścić sos skrobią kukurydzianą rozrobioną z wodą.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z wolnowaru

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć skrobią kukurydzianą, doprawić solą i pieprzem i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Obranego i pozbawionego głąba ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niedużą w kostkę, a marchewkę w cienkie słupki lub plasterki. Do misy wolnowaru wkładamy brązowy cukier, keczup, imbir, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy i warzywa. Całość mieszamy. Dodajemy mięso drobiowe, jeszcze raz mieszamy i uruchamiamy wolnowar
Czas wolnowarzenia
  • opcja low 5-7 godzin
  • opcja high 3-4 godziny
Na około 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

2 komentarze:

  1. Cześć! Dzięki za podrzucenie pomysłu na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą przyjemność po mojej stronie :)
      A jaką kawę polecilibyście po takim obiadku?

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger