Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem.
Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić  kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem do sukcesu jest krótkie podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej.

Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa.
Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze.

kurczak w sosie slodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • pół małego ananasa (można zastąpić ananasem z puszki)
  • 1 duża papryka dowolnego koloru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki lub cienkie słupki
  • 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml octu jabłkowego lub ryżowego (jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Uwaga: w klasycznych przepisach kawałki kurczaka należy przed smażeniem najpierw obtoczyć w rozbełtanym jajku, a później oprószyć skrobią kukurydzianą.

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - tradycyjny przepis

Pokrojone w kostkę filety z kurczaka oprószyć skrobią kukurydzianą i odłożyć na około 10 minut. Usmażyć mięso na silnie rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia,  zdjęć z  patelni i odłożyć.
Na patelnię wlać dwie-trzy łyżki oleju i cały czas mieszając podsmażyć na średnim ogniu imbir i czosnek - zajmie to około jednej minuty. Trzeba uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać cebulę i cały czas mieszając smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso z kurczaka, pokrojoną paprykę, marchewkę, kawałki ananasa i smażyć następne 2 minuty. Dodać brązowy cukier, keczup, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 3 do 5 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego lub zagęścić sos skrobią kukurydzianą rozrobioną z wodą.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z wolnowaru

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć skrobią kukurydzianą, doprawić solą i pieprzem i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Obranego i pozbawionego głąba ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w niedużą w kostkę, a marchewkę w cienkie słupki lub plasterki. Do misy wolnowaru wkładamy brązowy cukier, keczup, imbir, ocet jabłkowy lub ryżowy, sos sojowy i warzywa. Całość mieszamy. Dodajemy mięso drobiowe, jeszcze raz mieszamy i uruchamiamy wolnowar
Czas wolnowarzenia
  • opcja low 5-7 godzin
  • opcja high 3-4 godziny
Na około 20 minut przed końcem gotowania, dodajemy rozmieszaną z wodą skrobię kukurydzianą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub niesłodzonego soku ananasowego.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komentarze

  1. Cześć! Dzięki za podrzucenie pomysłu na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą przyjemność po mojej stronie :)
      A jaką kawę polecilibyście po takim obiadku?

      Usuń
    2. Oj, petarda!!!! Zrobilam dzisiaj, proporcje idealne :-) dziękuję za przepis.

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: