12/01/2018

Srebro dla zdrowia

Srebro jest jednym z najbardziej znanych i cenionych metali szlachetnych. Od tysięcy lat znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach - jubilerstwie, systemach monetarnych, przemyśle i medycynie.

W starożytnej Grecji srebro wykorzystywano do walki z infekcjami. Ojciec medycyny, Hipokrates używał srebra do dezynfekcji i leczył nim wrzody, a Rzymianie rannych żołnierzy. Według Herodota, król Persów nosił przegotowaną wodę w srebrnych butelkach, aby uniknąć chorób. Także w czasach wielkich odkryć do przewożonej na statkach wody pitnej wrzucano srebrne monety.
Tak zwana błękitna krew arystokracji to także zasługa srebra, które chroniąc zdrowie bogaczy, w niewielkim stopniu przedostawało się do krwi, nadając jej niebiesko szary odcień.


Przed pojawieniem się antybiotyków, wykorzystywano związki srebra, jako środek zapobiegający infekcjom. Podczas I wojny światowej srebro uzyskało aprobatę FDA (Food and Drug Administration, amerykańska Agencja Żywności i Leków) do stosowania jako środek przeciwdrobnoustrojowy, a po II wojnie światowej wynaleziony w Czechosłowacji, jako ochrona przed bronią biologiczną Movidyn, sproszkowany preparat na bazie srebra koloidalnego, w zaledwie kilka minut niszczył blisko 650 wirusów i bakterii - w tym laseczki wąglika, dżumy, tyfus i cholerę.

Srebro stosowane jest m.in. do produkcji narzędzi chirurgicznych, środków dezynfekujących i odkażających, kosmetyków (np. seria Jantar polskiej firmy Farmona), a także w produkcji specjalistycznej odzieży i pokrowców na materace do spania. Ponad połowa linii lotniczych na świecie - w tym najwięksi przewoźnicy  KLM, British Airways, Lufthansa czy Air France - używa srebrnych filtrów do wody.

Ze względu na silne właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, zaczęto wykorzystywać srebro do wyrobu sztućców. To dało początek popularnemu w krajach anglosaskich wyrażeniu "urodzony ze srebrną łyżeczką w ustach", które później stało się symbolem bogactwa. Rodzice, którzy mogli sobie pozwolić na taki wydatek kupowali swoim dzieciom srebrne łyżeczki. Do dziś srebrna łyżeczka tzw. "bocianek" jest częstym upominkiem dla dziecka.
Podczas jedzenia srebrnymi sztućcami w ustach wytwarza się srebro koloidalne - naturalny antybiotyk, który chroni organizm przed infekcjami. 
Wykonywane w całości ze srebra lub posrebrzane sztućce (w Polsce ich jedynym producentem jest firma HEFRA) nie gromadzą na swojej powierzchni drobnoustrojów i wykazują działanie antybakteryjne, a ich dodatkową zaletą jest to, że nie zmieniają smaku potraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger