11/30/2018

Przepis na kawę po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku

Słów kilka o kawiarniach wiedeńskich


Kawa po wiedeńsku znana jest na całym świecie, choć to nie Wiedeń, a leżąca w Arabii Saudyjskiej Mekka była miejscem w  którym powstały pierwsze kawiarnie (w XII wieku w tym pustynnym mieście istniało już kilka kawiarni). W Wiedniu pierwsza kawiarnia otwarta została dopiero w 1683 roku, przez armeńskiego szpiega Diodato.

W czasach biedermeier (1815-1848) wiedeńskie kawiarnie stały się w Europie symbolem dobrej jakości życia. Ich specyficzna atmosfera przyciągała śmietankę artystyczną i towarzyską, wielu czołowych pisarzy i muzyków tego okresu tworzyło tam swoje dzieła. Kawiarnie stały się dla mieszkańców Wiednia niemalże drugim domem, w którym mogli spotykać się z przyjaciółmi. W 2011 r. Wiedeńska kawiarnie wiedeńskie zostały wpisane przez UNESCO do krajowego spisu niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

Również podawana tam kawa po wiedeńsku, szybko zyskała światową sławę. Do Polski kawa po wiedeńsku trafiła po bitwie pod Wiedniem, dzięki Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu, dyplomacie i żołnierzowi Jana III Sobieskiego. Jerzy Franciszek Kulczycki był  założycielem jednej z pierwszych w Europie kawiarni, którą nazwał "Dom pod błękitną butelką". To prawdopodobnie on spopularyzował słodzenie kawy miodem i podawanie kawy z dodatkiem mleka.


Przepis na kawę po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku - sposób podania

Kawę po wiedeńsku przygotowuje się na bazie mocnego, często podwójnego espresso z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z kakao, cynamonu, zmielonej kawy lub czekoladowych drobinek. Może być też dodatkowo ozdobiona syropem czekoladowym.
W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku nieco różni się od oryginalnej receptury. Dość często zamiast śmietany, podaję się ją z dodatkiem mocno spienionego mleka.
Tradycyjnie kawa po wiedeńsku podawana jest w eleganckiej, najczęściej wysokiej, szklance o pojemności około 250 ml, w towarzystwie m.in. takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński

Przepis na kawę po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku

 - składniki na jedną porcję
  • 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki
  • 1-2  łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady
  • 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki
  • bita śmietana
  • posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy
  • opcjonalnie do dekoracji płynna czekolada lub syrop czekoladowy
  • opcjonalnie cukier do smaku
Uwaga: do kawy po wiedeńsku możemy użyć zarówno mlecznej, jak i gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak słodką kawę lubimy.
Jeśli używamy mleka możemy je dodatkowo zmiksować z czekoladę i ewentualnie cukrem, Jeśli używamy śmietany kremówki, podczas podgrzewania należy uważać, aby nie jej nie zagotować.

Jak zrobić kawę po wiedeńsku

Podgrzane mleko lub śmietanę kremówkę wymieszać z czekoladą (powinna się całkowicie rozpuścić) i ewentualnie cukrem, dodać 200 ml mocnej, gorącej kawy i przelać do wysokiej szklanki. Udekorować bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami - startą czekoladą, cynamonem, kakao lub odrobiną zmielonej kawy.Kawę po wiedeńsku pije się przez warstwę bitej śmietany.

Przepis na kawę po wiedeńsku

Przepis na kawę po wiedeńsku

2 komentarze:

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger