Sernik wiedeński z rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami nie jest ciastem dietetycznym, ale za to nad wyraz smacznym. Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy i na wystawne przyjęcie.

Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm
Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego twarogu (dobrze sprawdza się twaróg sernikowy z "wiaderka")
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych albo 6 małych jajek
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (a jeszcze lepiej ekstraktu waniliowego)
  • rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy)
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie polewa czekoladowa
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,  połączyć z masą serową i bardzo delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy.
Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają serniki, jeśli zamiast dodawać oddzielnie żółtka i pianę z białek, do ucieranego z cukrem masła będziemy dodawać kolejno całe jajka.
Mam nadzieję, że ten Sernik wiedeński z rodzynkami będzie Wam smakował
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami

Komentarze

  1. Wygląda bardzo ładnie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie! U mnie już królewski wystawiony z piekarnika. Przyznam, że wiedeńskiego jeszcze nie robiła. Patrząc na efekt powyżej... chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Wiedeński jest delikatniejszy, bardziej puszysty.

      Usuń
  3. Uwielbiam sernik wiedeński! A ten przepis wydaje się idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki w każdej formie. Jeśli robię sama dodaję mąkę krupczatkę wtedy jest bardziej puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy mąkę krupczatkę dajesz zamiast pszennej+ziemniaczana,czy tylko krupczatka.Jeżeli tak to jaką ilość?

      Usuń
  5. A jakiś przepis na polewę czekoladową nie chce kupować gotowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna polewa czekoladowa,sprawdzona wielokrotnie;
      100 g masła- pół kostki
      100 g gorzkiej czekolady,
      100 g mlecznej czekolady,
      Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60
      Jeśli masło całkowicie się roztopiło,to możesz je już zdjąć z palnika.
      Do rondelka z gorącym,ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady.Polecam.

      Usuń
    2. Dzięki serdeczne za podpowiedź :)

      Usuń
  6. Zrobię w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik zrobiony w 20min i pieczony przez 70 min
    Wyszedl tak ze na drugi dzien wracajac z pracy zostaly tylko okruszki... polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy można jakoś zastąpić mąkę ziemniaczana? I czy jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można to zrobić z mniejsza ilością jajek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac budyn smietankowy, lub waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam SERNIKI Super ciacho

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: