10/12/2018

Zupa zaklepka kociewska

Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny


Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe.

Burzliwe losy Kociewia znajdują swoje odzwierciedlenie w kuchni. Najbardziej zauważalne są wpływy pruskie, a w późniejszym okresie niemieckie. Widać to doskonale w nazwach regionalnych potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem to drożdżówka z kruszonką.
Rejon położony między Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula, kapusta, mleko, kasze i jaja. Na obiad najczęściej gotowano pożywne zupy takiej jak żagraj, parzybroda czy właśnie zaklepka. Mięso jadano na Kociewiu raczej od święta.

Zupa zaklepka kociewska to potrawa postna, bezmięsna, której składniki miała w ogródku każda kociewska gospodyni. Także dzisiaj nie będziemy mieć problemów z jej przygotowaniem. Podczas warsztatów kulinarnych Polmlek gotowaliśmy ją według. poniższego przepisu, natomiast w książce Krystyny Gierszewskiej „Tradycyjne smaki Kociewia” wśród składników jest także dodatek octu "do smaku".

Zupa zaklepka kociewska

Przepis na zupę zaklepka kociewska 

- składniki
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • około 2 litry wody
  • 200 g śmietany 18% (np. Maćkowy)
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier i gałka muszkatołowa do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo (po jednym lub dwa na osobę)
  • opcjonalnie koperek lub natka pietruszki

Jak przygotować zupę zaklepkę kociewską 

Warzywa obrać pokroić w niewielką kostkę, dodać przyprawy i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozprowadzić niewielką ilością zupy. Tak przygotowaną śmietanę dodać do gotującej się zupy. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki,  rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem.


Zupa zaklepka kociewska

Zupa zaklepka kociewska

2 komentarze:

  1. Muszę aż sobie zrobić taką zupkę, bo jak czytam to aż mi ślinka cieknie :) na weekend teraz wypróbuje ten przepis. I muszę koniecznie poczytać o tych warsztatach kulinarnych polmlek, bo bardzo mnie to zaciekawiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa istotnie jest bardzo smaczna, duża zasługa bardzo dobrej jakościowo śmietany "Maćkowy" - właśnie z Polmleku :)

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger