Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień


Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna i sycąca zupa, będąca kolejnym przykładem wykorzystywania resztek, tego co pozostało w lodówce. Pomimo długiej listy składników jest to posiłek, który nie zrujnuje domowego budżetu.
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola ma dla nas jeszcze dwie inne zalety - przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można dobierać w zależności od tego, co akurat mamy w domu.
Świetnym uzupełnieniem jest dodatek wytrawnego białego wina (w naszym przypadku było to Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017), które podkreśla smak zupy i dodaje jej charakteru.

Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak.


Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki

  • 1 duża biała cebula
  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła
  • pół małego selera
  • 1 duża pietruszka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony)
  • opcjonalnie ok. 30 dag topinamburu
  • 75-100 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody
  • 150-200 g sera gorgonzola
  • kilka łyżek śmietany 18% lub 30% do zabielenia
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować krem z białych warzyw z serem gorgonzola

1. Warzywa obrać ze skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki, kalafiora podzielić na różyczki, a pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę. 
2. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.
3. Dolać wino, pokrojony w małą kostkę ser gorgonzola (część sera pozostawić do dekoracji) doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
4. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną.

Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola i grzankami.

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola

Komentarze

  1. Myślę, że można również dodać żółtą fasolkę szparagową, nie zakłóci koloru, a doda smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze robić tej zupy z fasolką, ale pomysł uważam ze świetny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: