Żeberka w sosie barbecue

To mój ulubiony przepis na żeberka w sosie barbecue. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona.
Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski.

Żeberka w sosie barbecue - składniki


  • 1,5 kilograma żeberek wieprzowych
  • oliwa lub olej do smażenia

Sos do żeberek w barbecue

  • 5 łyżek miodu
  • 6 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych
  • 2 średnie cebule
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody
Czas gotowania
  • piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni
  • wolnowar 8-10 godzin 

Żeberka w sosie barbecue - przygotowanie

Żeberka pokroić na porcje i wrzucić do wrzątku na 5 minut. Wyjąć i opłukać pod zimną wodą.
Posypać solą i pieprzem, odstawic na  godzinę.
Żeberka obsmażyć krótko na ostrym ogniu, ale nie rumienić zbyt mocno. 
Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody.
Żeberka  bardzo dokładnie nasmarować sosem.i przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą lub wolnowaru
Pozostały sos wylać na żeberka.

Podawać z pieczonymi ziemniakami  i surówką lub białym pieczywem

Źródło

Komentarze

  1. Uwielbiam żeberka, zwłaszcza w glazurze bbq, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. W Al-Khobar można w jednej restauracji zjeść żeberka BBQ, ale wołowe.
      Są świetne, ale jednak to nie to samo

      Usuń
  2. Juz piąty raz zrobiłem według twojego przepisu, ale z dodatkiem Jim Beama :) każdemu smakuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: