8/24/2013

Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe

Nikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. 
Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.


Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka, 
  • duża szypta soli.  
Przygotowanie
Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody.
Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron.

Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami.

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli naleśniki to tylko z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i oczywiście w połączeniu z czekoladą. Myślę, że tego typu deser nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo lekki. Jednak największą tajemnicą tutaj jest wybór wysokiej jakości czekolady, która nada smak całości deseru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swój ulubiony przepis, ja uwielbiam nasze domowe naleśniki - zarówno te na słodko, jak i wytrawne :)

      ps. całkiem niezła reklama Wedla :P

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger