Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa

Składniki 
  • 5 - 6  dużych ziemniaków
  • 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego (w ostateczności mogą być 2-3 kostki rosołowe)
  • 2 duże cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku (najlepiej, żeby to była wędzona ostra papryka)
  • oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • ewentualnie jeśli ktoś lubi można dodać do smaku tymianek lub bazylię
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki (jeśli ziemniaki są bardzo duże można jeszcze ćwiartki przekroić na pół).
Czosnek drobno posiekać
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub średniej wielkości kostkę, a paprykę w cienkie paski.
Przesmażyć ziemniaki, cebulę i czosnek na patelni, aż cebula będzie szklista (około 10 minut) i przełożyć do garnka z wywarem lub rozpuszczonymi kostkami rosołowymi.
Dodać przecier pomidorowy, obrane i pokrojone w dużą kostkę pomidory,  pokrojoną w paski paprykę, paprykę w proszku, pieprz i  ewentualnie tymianek lub bazylię
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać z białym pieczywem lub grzankami.

Komentarze

  1. Brzmi ciekawie ;) Wygląda jeszcze lepiej ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pomidorówkę, ale w takiej wersji się jeszcze z nią nie spotkałam, ale jak pikantna to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: