TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut

W Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony
 Steak  House  Restaurant
, ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na "chińszczyznę
W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej.
W Arabii Saudyjskiej, nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj  alkohol  jest  całkowicie  zabroniony, a jego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata

Składniki
  • 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka)
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula średniej wielkości 
  • 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki sosu sojowego 
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki
  • oliwa lub olej do smażenia
  • pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań)

Przygotowanie
Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki
Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra papryka, imbir).
Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, marchewkę, drobno posiekany imbir i podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło.
Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki).
Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami)

Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. 
Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony 


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych