TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sos pomidorowy po indyjsku

Sos pomidorowy po indyjsku

chutnej z pomidorów - Tamatar ki Chatni


Sos pomidorowy po indyjsku - prosty przepis, który łączy w sobie magiczną woń korzennych przypraw i dojrzewających w słońcu pomidorów. Pyszny, aromatyczny, po prostu idealny na ciepło i na zimno, jako dip do przystawek.
Najlepszy sos pomidorowy do kurczaka, wołowiny i duszonych lub grillowanych warzyw i serów, ale równie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem, choćby takim jak  indyjskie chlebki naan
Chutney pomidorowy na długo pozostanie Wam w pamięci i nie raz zatęsknicie za jego cudownym smakiem. Albo.... pójdziecie do kuchni go przygotować. To bardzo łatwy sos ze świeżych pomidorów lub z pomidorów w puszce - koniecznie musicie go spróbować.

Sos-pomidorowy-po-indyjsku
Sos pomidorowy po indyjsku - Cztery Fajery

Indyjski sos z pomidorów można przygotować na setki sposobów. Używając wymienionych niżej  składników podaję go albo w formie zmiksowanego na gładko sosu, albo zagotowuję na ostrym ogniu przez 3-5 minut, tylko do chwili, aż pomidory stracą surowość, ale nadal pozostaną w kawałkach, tak ja widzicie na zdjęciach.
Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno.
.
Ważna uwaga
W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy. 
Zimą, kiedy w większości sklepów można kupić jedynie "pachnące" plastikiem pomidory z importu, lepiej użyć samodzielnie przygotowanych pomidorów w zalewie albo pomidorów z puszki.

Sos pomidorowy po indyjsku - składniki

  • 1 kg mięsisty pomidorów, ale można też użyć pomidorków koktajlowych albo pomidorów z puszki
  • 1 papryczka chili oczyszczona z pestek
  • 4 ząbki czosnku
  • około 3-4 cm kawałek laski cynamonu
  • około 3 cm kawałek imbiru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 duży liść laurowy
  • pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos pomidorowy po indyjsku - przepis

Pomidory myjemy, wrzucamy na minutę do wrzątku, schładzamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy.
Nasiona gorczycy rozcieramy w moździerzu lub grubo mielimy. 
Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy przez około 90 sekund goździki,  cynamon, kmin rzymski, liść laurowy i nasiona gorczycy.
Zmniejszamy płomień, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy około 1 minuty. Musimy uważać, aby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje.
Dodajemy drobno posiekany imbir, pokrojoną w małą kosteczkę papryczkę chili,  kurkumę, cukier i kilka rozgniecionych pomidorków koktajlowych (lub 1 zwykły pomidor). Smażymy około 5 minut.
Dodajemy pozostałe pomidory i albo dusimy około 20-35 minut, aż odparuje nadmiar soku i sos zgęstnieje albo gotujemy na ostrym ogniu około 3-5 minut, do chwili, aż pomidory stracą surowość. Oba powyższe warianty są bardzo smaczne.
Pozostawiamy warzywa w kawałkach lub blendujemy na gładko.
Indyjski sos pomidorowy podajemy ozdobiony natką kolendry i ewentualnie pokrojonymi w bardzo drobną kosteczkę pomidorami, ale możemy go też zblendować i zapasteryzować na zimę.


Co to jest chutney

dla ciekawskich

Chutney to angielska nazwa gęstych indyjskich sosów, podawanych na subkontynencie niemal do każdego posiłku. Nazwa chutney pochodzi od słów „caṭnī” (w jęz. hindi) lub „chaṭnī” (w jęz. urdu).  W Polsce często używa się określenia czatnej.
Historia catni sięga około 2000 p.n.e. W czasach kolonialnych, za sprawą Brytyjczyków i Francuzów owocowe chutneye, głownie z mango, zdobyły popularność niemal w całym ówczesnym świecie. Do najpopularniejszych sosów należą chutney pomidorowy, chutney z mango i chutney kokosowy
Catni mogą bardzo różnić się smakiem  (od słodkich i słodko-kwaśnych do bardzo pikantnych) oraz konsystencją - od gładkiej, dokładnie zblendowanej do takich, w których znajdziemy kawałki owoców lub warzyw. Przygotowywane są ze świeżych lub gotowanych owoców albo warzyw, z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Ostry indyjski sos pomidorowy jest popularny w całych Indiach i państwach ościennych. W niektórych regionach dodaje się do niego także daktyle lub mango, ale żaden domowy indyjski chutney nie zawiera octu. Dodatek octu to wymysł europejski, mający służyć przedłużeniu trwałości sosu pomidorowego.
Polskim odpowiednikiem catni jest tzw. gąszcz.

Sos-pomidorowy-po-indyjsku
Sos pomidorowy po indyjsku

Komentarze

  1. Przepis dla mnie!
    Bardzo lubię takie składniki i indyjską kuchnię.
    Prefekcyjny sos!
    Co do chutney, uwielbiam i mam śliwkowo- figowy, czy pomarańczowo- cytrynowy.Do serów idealne.
    Ale i w indyjskim wykonaniu nie pogardzę.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia indyjska to kuchnia poszczególnych regionów, wspólnym mianownikiem jest głównie indyjska triada - czosnek, imbir i cynamon. A to połączenie bardzo nam odpowiada.

      Usuń
  2. Uwielbiam kuchnię indyjską. Na pewno skorzystam z przepisu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia indyjska wbrew temu co może się wydawać jest bardzo prosta, wystarczy przestrzegać zalewie kilku podstawowych zasad i cieszyć się smakiem, naprawdę wyśmienitych dań

      Usuń
  3. Musi mieć bardzo ciekawy i konkretny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwiwlbiam nowe smaki i nawet lubię kuchnie indyjska bo kilka razy miałam okazje jeść tylko te ich chili mnie wykancza i sa momenty że smaku nie czuje :) sosoik wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wyobrażam sobie potraw indyjskich bez dodatku chili, najczęściej korzystam z kashmiri chili - jest doskonała

      Usuń
  5. Uwielbiam sosy pomidorowe, tylko obawiam się, czy tutaj ta ilość przypraw nie zabija smaku pomidorów?
    To byłaby zbrodnia!
    No i gdzie teraz dostać dojrzałe w słońcu pomidory???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, o tej porze roku najlepiej sprawdzają się te w puszkach :)

      Usuń
  6. Ciekawie brzmi, będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis. Zapisuję do zrobienia w przyszłym roku w sezonie pomidorowym. Lubię takie zamknięte sosy potem wyciągać i zaskakiwać rodzinkę ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz go przygotować na zimę, to trzeba go zblendować

      Usuń
  8. Myśle, że jest to coś innego, a przede wszystkim idealne dla osób, które lubują się w ostrzejszych daniach. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Kuchnię indyjską pokochałam mieszkając w Arabii. Połowa naszych sąsiadów z compoundu pochodziła właśnie z Indii

      Usuń
  9. Lubię wszelkie sosy pomidorowe, takiego jeszcze nie próbowałam, ale uwielbiam wszystko co zawiera chili, więc powinno mi posmakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chutneye nadal są w Polsce niedoceniane, mimo, że są przepyszne

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, jest bardzo aromatyczny i pasuje do wielu dań

      Usuń
  11. Kocham sosy pomidorowe, chutney czy salsę. Zresztą wciągam pomidory w każdej możliwej postaci. :D
    Mam takie pytanie, czy mogę użyć swojej passaty pomidorowej do zrobienia takiego sosu? Mam duuużo słoików i zamiast kupować, wolałabym wykorzystać swoje pomidory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to czysta pasta bez dodatków przypraw to będzie idealna do tego sosu. Jeśli natomiast jest doprawiona np. oregano, to całkowicie zmieni jego smak

      Usuń
    2. To jest czysta passata bez dodatków. Same zblendowane pomidory :)

      Usuń
    3. W takim razie spokojnie możesz ją dodawać

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych