Sałatka z burakiem cukrowym

Sałatka z burakiem cukrowym

- powrót do przedwojennych smaków


Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i niemalże obowiązkowym składnikiem deserów, ciast, a także wielu dressingów i marynat.

Sałatka z burakiem cukrowym


Ten najpopularniejszy ze wszystkich współczesnych słodzików, jeszcze w XVIII wieku traktowany był jako... lekarstwo. Po raz pierwszy cukier z buraków cukrowych został wyprodukowany w Niemczech w 1747 przez chemika Andreasa Marggrafa. Jedną z najstarszych na świecie firm zajmujących się przetwórstwem buraków cukrowych jest  Pfeifer & Langen GmbH & Co działająca nieprzerwanie od 1870 roku (jej produkty znane są w Polsce pod marką DIAMANT), natomiast pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe powstała w 1799 roku w Konarach na Dolnym Śląsku.

Sałatka z burakiem cukrowym

Buraki cukrowe to nie tylko surowiec do produkcji cukru, ale także doskonały dodatek do ciast i ciasteczek. Świetnie smakują w postaci powideł olenderskich i dżemów, słodkich placków czy też jako składnik sałatek.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe.

Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków.  Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym smakiem nasion granatu i  koziego sera oraz oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku kompozycję.

Sałatka z burakiem cukrowym

- składniki
  • 1/2 kg obranego i ugotowanego buraka cukrowego
  • 1 owoc granatu
  • sałata (roszponka lub lodowa lub miks sałat)
  • opcjonalnie 50 g dojrzewającego sera koziego lub sera pleśniowego i mała marchewka pokrojona w cienkie słupki

Sos do sałatki z burakiem cukrowym

  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego Diamant
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku

Przepis na sałatkę z burakiem cukrowym

Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, do chwili aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Buraka kroimy w niewielkie kawałki o grubości około pół centymetra.
Na talerzu układamy sałatę, kawałki buraka cukrowego, ewentualnie ser kozi, całość polewamy sosem i posypujemy nasionami granatu.

Sałatka z burakiem cukrowym

Sałatka z burakiem cukrowym

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: