10/08/2018

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale.
Przepis został przygotowany także dla użytkowników robotów Kohersen Mycook

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami - składniki

proporcje na formę o średnicy od 23 do 25 cm
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki drobnego cukru (białego lub brązowego)
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy
Nadzienie:
  • 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka)
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek

Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami

Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami w robocie Kohersen Mycook

Do naczynia głównego wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, sól i wodę). Ustawić czas 1 minuta, obroty  6
Wyjąć ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. .

Przygotowanie jabłek do tarty

Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie (można je dodatkowo posmarować roztopionym masłem), obsypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.

Tarta z jabłkami prosty przepis

Tarta z jabłkami

2 komentarze:

  1. ooo dzięki za przepis, kupiłam Kohersena niedawno i własnie planuję zebrać wszystkie przepisy i wydrukowac sobie ksiażkę kucharską by zawsze mieć pod ręką. wypróbuję na pewno bo lubię ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko - w zakładce Kohersen Mycook znajdziesz więcej przepisów http://www.czteryfajery.pl/search/label/Kohersen%20Mycook%20przepisy

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger