Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go kruchą i wyjątkowo smaczną tartą z jabłkami, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Tarta z jabłkami doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli pozostaną wam niewykorzystane białka z jajek, możecie przygotować bezę i wyłożyć ją na warstwę jabłek, tarta będzie się prezentować bardziej okazale.
Przepis został przygotowany także dla użytkowników robotów Kohersen Mycook

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami - składniki

proporcje na formę o średnicy od 23 do 25 cm
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki drobnego cukru (białego lub brązowego)
  • 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy
Nadzienie:
  • 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka)
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek

Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami

Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami w robocie Kohersen Mycook

Do naczynia głównego wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, sól i wodę). Ustawić czas 1 minuta, obroty  6
Wyjąć ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani widelcem. Podpiec przez około 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. .

Przygotowanie jabłek do tarty

Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki. Następnie układamy plasterki jabłek na podpieczonym spodzie (można je dodatkowo posmarować roztopionym masłem), obsypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.

Tarta z jabłkami prosty przepis

Tarta z jabłkami

Komentarze

  1. ooo dzięki za przepis, kupiłam Kohersena niedawno i własnie planuję zebrać wszystkie przepisy i wydrukowac sobie ksiażkę kucharską by zawsze mieć pod ręką. wypróbuję na pewno bo lubię ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko - w zakładce Kohersen Mycook znajdziesz więcej przepisów http://www.czteryfajery.pl/search/label/Kohersen%20Mycook%20przepisy

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: