Arabskie pierożki z daktylami

Arabskie pierożki z daktylami

 przepis na pierożki sambousek na słodko


Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście pierożków sambousek z daktylami, wiele straciliście. To pierwsza i najważniejsza rzecz, którą musicie o nich wiedzieć.

Arabskie pierożki z daktylami zagoszczą na naszym wigilijnym stole także w tym roku. Obok pierogów z grzybami, łazanek i innych tradycyjnych polskich potraw po raz kolejny dodamy do świątecznych dań bliskowschodni akcent.
 
Mam ogromny sentyment do kuchni krajów Zatoki Perskiej, którą mieszkając w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać dosłownie "od kuchni". Wspólne gotowanie z Saudyjkami, Libankami, Syryjkami i dziewczynami z innych krajów wiele mnie nauczyło - to nie tylko egzotyczne dla nas smaki, ale też sposób serwowania potraw, ich doprawiania i cała otoczka, tak bardzo różnej od naszej, kultury kulinarnej Bliskiego Wschodu.

Arabskie pierożki sambousek są chyba najlepszym odzwierciedleniem, tego jak bardzo złożona jest kuchnia tego regionu. Pierwsze przepisy na sambousa można znaleźć w arabskich książkach kucharskich z X wieku. Do Indii, gdzie nazywane są samosa, trafiły na przełomie XIII i XIV wieku i do dziś stanowią popularną przekąskę.
W zależności od regionu różnią się rodzajem ciasta z którego są wykonane, kształtem i nadzieniem. Obecnie sambousek są popularną przekąską na subkontynencie indyjskim, Półwyspie Arabskim, w Azji Południowej i niemal całej Afryce, ale też w Portugalii. Można je zjeść w przydrożnych barach i ekskluzywnych restauracjach.
Arabskie pierożki sambousek zyskały tak wielkie grono zwolenników, że 5 września obchodzony jest Światowy Dzień Samosa.

Arabskie pierożki z daktylami

Na blogu jest już kilka innych przepisów na indyjskie samosa i arabskie sambousek Niezależnie od tego czy lubicie gorące, pikantne, uderzające aromatem bliskowschodnich przypraw, łagodne, słodkie, duże czy małe - koniecznie musicie spróbować arabskich pierożków sambousa.
Te na zdjęciu powyżej wykonane są z ciasta z dodatkiem drożdży wg przepisu Karimy Kanjo

Szukając przepisów spotkacie się też z innymi nazwami arabskich pierożków
- sambousa lub sambusek -  w krajach arabskich, w niektórych książkach kucharskich można też spotkać się z nazwą sambusaj
- sambosa - w Afganistanie,
- somosa - w Bengalu,
- samosa - w Pakistanie i w Indiach,
- samboosa - w Tadżykistanie,
- sambôsy - na Madagaskarze,
- samsa - w Turcji,
- sambuus - w Somalii, Dżibuti, Etiopii i Kenii,
- chamuça - w Mozambiku i czasami w Portugalii.

Poniższy przepis na arabskie pierożki z daktylami jest najbardziej tradycyjnym z tych, które znam, ale można też zrobić ciasto z dodatkiem drożdży lub proszku do pieczenia lub kupić gotowe ciasto filo.

Arabskie pierożki z daktylami

proporcje na około 30-40 sztuk
1 szklanka = 250 ml
  • pół szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • pół szklanki roztopionego masła
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki soli 
  • 4 szklanki mąki
  • 1 duże jajko, lekko rozbełtane
  • olej do głębokiego smażenia

Farsz do arabskich pierożków z daktylami

  • 500 g miękkich daktyli
  • około trzech czwartych szklanki wiórków kokosowych
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła ghee 
Uwaga: Świeże, bardzo mięsiste i słodkie daktyle oraz dobrej jakości klarowane masło ghee są dostępne w sklepie internetowym Kuchnie Świata)
Jeśli nie lubicie wiórków kokosowych, może żecie pominąć ten składnik i dodać odrobinę więcej daktyli.

Przepis na arabskie pierożki z daktylami

Ciasto na arabskie pierożki z daktylami

Sól rozpuścić w wodzie. Mąkę zalać osoloną wodą i wymieszać. Dodać olej i rozbełtane jajko. Wyrobić dość miękkie ciasto (w razie potrzeby dodawać zimnej wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić na około godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy najcieniej jak tylko potrafimy. Można to zrobić także korzystając z maszynki do makaronu. Moje ciasto ma zazwyczaj około 1,5 do maksymalnie 2 milimetrów grubości.

Nadzienie do arabskich pierożków z daktylami

Daktyle posiekać na małe kawałki. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i podprażyć na maśle, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać posiekane daktyle i podsmażyć jeszcze około 1 minuty.
Lekko przestudzony farsz nakładać na środek każdego krążka i zlepiać tak jak pierogi.
Smażyć na głębokim oleju lub we frytkownicy, aż nabiorą złocistego koloru lub piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni (grzałka góra - dół). Arabskie pierożki zapiekane w piekarniku będą mniej kaloryczne.

Jak lepić pierogi

trzy warianty lepienia arabskich pierożków z daktylami

  • Ta wersja jest dokładnie tak jak w przypadku lepienia naszych tradycyjnych pierogów. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 7-8 cm, napełniamy je je farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody). 
  • Drugim wariantem jest lepienie samosów z półokręgów. Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto. 
  • Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowane samosy są najsmaczniejsze. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne paski o szerokości około 5-6 cm i długości około 14-18 cm i składać je w trójkąty. Farszem napełniamy wówczas pierwszy utworzony trójkąt.

Przepisy na pierożki samosa

Samosy warzywne - wersja indyjska
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi - wersja z kurczakiem i batatami
Sambousa czyli pierogi po saudyjsku - wersja z wołowiną

Arabskie pierożki z daktylami

Arabskie pierożki z daktylami

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: